Aktuella vädervarningar i Norrbottens länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Granlandet

Helikopterbild som visar våtmarker med insprängda skogspartier.

Granlandet är ett vidsträckt och i hög grad opåverkat område. Samspelet mellan våtmarkerna och skogarna kan närmast liknas vid en mosaik. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Granlandet är ett av de större väglösa områdena i Norrbottens skogsland. De stora blöta myrarna gör området svårframkomligt. I Granlandets tusentals hektar med naturskogar och våtmarker har många fåglar, djur och växter en fristad.

Spår av renskötsel och många värdefulla arter

Det finns inte många spår efter människans framfart i Granlandet, men här och där kan du se spår av forntida rengärden, kåtor och offerplatser. Än idag erbjuder de lavrika skogarna bra renbete. Många hotade arter lever här som alla är beroende av gammal skog: rosenticka, lappticka, rynkskinn och många lavar. Här finns de flesta av gammelskogens däggdjur och ett rikt fågelliv med tjäder, ripa, ugglor, hackspettar och myrfåglar

Ingen flottning men annan mänsklig påverkan

Inte ens de större vattendragen har exploaterats av människan. Flottningen var troligen för besvärlig i de grunda och steniga åarna. Ändå har människor funnits här i långa tider. Förutom renskötsel har nybyggare slagit myrarna för att få foder. Härkmyran slogs ända in på 1960-talet. Några sjöar dikades ut och sänktes för att skapa mer fodermark.

Ett varierat område

Det finns ett tiotal olika myrtyper i området. Många är blöta och svårframkomliga. Landskapet är mestadels flackt men ibland småkulligt. I områdets utkanter finns flera spridda skogsberg med höjder mellan 400-500 m.ö.h. Ett par åsar löper genom norra delen av Granlandet, och hela området är just ovan högsta kustlinjen.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

  • tälta
  • vandra
  • plocka bär och matsvamp
  • göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved!
  • köra snöskoter på väl snötäckt mark
  • fiska och jaga i enlighet med gällande lagar

Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förStig Stig

Fakta

Bildades: 1997, utökades 2024

Storlek: 332 kvadratkilometer

Kommun: Gällivare

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsform: Naturreservat

Hitta hit

Följ länsväg 810 från Nattavaara by i riktning mot Murjek och Vuoddas i sydost. Söder om Siekavaara följer ett flertal lämpliga tillfartsvägar till det jättelika naturreservatet i öster. Efter att hemmanet Solberget passerats ansluter Granlandet direkt till vägen.

Kontakt

Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss