Karhu pakura

Tre höga graner reser upp sig mot himlen.

Gamla granar sträcker sig upp mot himlen. Foto: Mary Agrér

På den östra sidan av berget Karhuvaara ligger naturreservatet Karhu pakura. Karhu betyder ”björn” och namnet antyder att om björnen trivs i de omgivande naturskogarna. I den branta sluttningen trängs gammelgranar och tallar tillsammans med både aspar och knotiga sälgar. I den här orörda naturskogen finner många hotade arter en tillflyktsort, bland annat den tretåiga hackspetten och den anisdoftande sällsynta dofttickan.

Skogen myllrar av liv

I reservatet är det full aktivitet nästan dygnet runt. Inne i skogen kämpar svampar med att få i sig näring genom att bryta ned veden av en fallen granstam. Den tretåiga hackspetten hackar ivrigt efter insekter som finns under barken på träden och bygger bohål. För att du ska upptäcka den tretåiga hackspettens framfart så leta efter de väldigt karaktäristiska inhack i cirklar kring stammarna på främst gran och tall som hackspetten producerar med sin tåliga näbb. Varför den hackar dessa cirklar vet ingen riktigt men en teori är att den använder dem för att dricka den söta saven tidigt på våren.

Om du kikar ner mot marken kan du på murkna granlågor finna den vackert rosaskimrande rosentickan och den rostbruna ulltickan. Höjer du blicken kan du få syn på den gulgråa garnlaven som draperar de gamla granarnas grenar och spetsar du näsan i vädret och är uppmärksam kan du lukta dig till den sällsynta väldoftande dofttickan som huserar på gamla knotiga sälgar.

Brandens framfart i reservatet

Flera av de gamla träden i reservatet bär på spår efter den senaste skogsbranden som härjade i området runt 1870 i Parakka. Branden var omfattande och många tusen hektar skog i trakterna av Parakka brann samma år. Spåren visar sig i form av så kallade brandljud. Dessa finns längst ner på stammarna och utmärker sig genom att barken på trädet försvunnit där brandlågorna varit som varmast och kärnveden blottar sig för omvärlden många generationer senare

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:

  • tälta
  • göra upp eld, använd löst liggande kvistar och grenar men anlägg ingen eldstad
  • plocka bär och matsvamp
  • köra snöskoter på väl snötäckt mark
  • fiska och jaga i enlighet med gällande lagar.

Det är bland annat inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Kommun: Kiruna

Bildat år: 2018

Storlek: 2,4 kvadratkilometer

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsform: Naturreservat

Hitta hit

Reservatet ligger cirka 23 kilometer sydöst om Svappavaara.

Kontakt

Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss