Risk för gräsbrand i Norrbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Päivävuoma

Bilden visar ett flygfoto över ett våtmarksområde som fortsätter i fjärran med inslag av tjärnar och sjöar och skogsområden. Våtmarken i förgrunden har ett rutmönster på grund av att det finns upphöjda och mer blöta marker, så kallade strängar och flarkar.

Vidsträckta våtmarker och gammal skogar skyddas i naturreservatet Päivävuoma. Länsstyrelsen Norrbotten.

I Päivävuoma kan du uppleva en vidsträckt, orörd våtmark. I nordöst vid tjärnen Rokkjärvi finns en stig liksom i reservatets mitt. Myrarna med sina tjärnar och skogsholmar är ett paradis för fåglar, så glöm inte att ta med kikare. Missa inte att traska upp på Solberget. Här växer gammal skog där du kan få se spår efter bränder. Kanske får också du se någon av alla de spännande svampar som trivs här.

Orörda våtmarker och gammal artrik skog

I Päivävuoma naturreservat skyddas vidsträckta myrar med tjärnar. På fastmarksholmar och utmed myrens kanter växer naturskog. Större delen av våtmarken är en så kallad aapamyr – ett större myrområde som domineras av kärr i de centrala delarna. I vissa delar har ett säreget rutmönster bildats av upphöjda respektive öppna ytor, så kallade strängar och flarkar. Reservatet utvidgades 2024 så att det nu också omfattar norra delen av bergen Solberget och Lehmävaara med gammal, värdefull skog.

Skogarna växer på sandig, mager mark och är präglade av brand och renbete. En perfekt miljö för kräsna marksvampar som rotfingersvamp, talltaggsvamp och blå taggsvamp. Ovanliga vedlevande svampar har också en fristad i reservatet. Ett exempel är den starkt hotade arten urskogsporing som växer på liggande barrträdsstammar.

Skåda fågel

Våtmarken Päivävuoma är känd för sitt rika fågelliv. Här häckar sångsvanar, tranor och sädgäss tillsammans med vadare som grönbena och enkelbeckasin. Några lappländska rariteter som trivs i området är videsparv, dvärgbeckasin och myrsnäppa. Skådespel som myrområdet bjuder på är brushanarnas danslekar och blå kärrhökens jakt efter sorkar och grodor.

Renbete och vinterhö

Rester av ett gammalt rengärde och gamla eldstäder vid myrkanterna vittnar om att Päivävuoma länge varit viktigt för renskötseln. Än idag betar renar i de hänglavsrika skogarna. Hela reservatet används som förvinterland av Gällivare sameby. Myrmarkerna nyttjades förr också av bönder, som skördade starr och fräken som vinterfoder åt kreaturen. I reservatet finns hässjestänger och lador kvar som minner av myrslåttern.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

  • tälta
  • vandra
  • plocka bär och matsvamp
  • göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved!
  • köra snöskoter på väl snötäckt mark
  • fiska och jaga i enlighet med gällande lagar

Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förSkoterled Skoterled
  • Ikon förStig Stig

Fakta

Bildades: 2003, utvidgat 2024

Storlek: 33,26 kvadratkilometer

Kommun: Gällivare

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsform: Naturreservat

Hitta hit

Naturreservatet ligger cirka 15 kilometer sydost om Nattavaara. Väg 810 mellan byn Polcirkeln och Nattavaara by passerar reservatet och från den finns flera möjliga tillfartsvägar.

Kontakt

Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss