Bröstsockerkläppen

Klapperstensfält

Klapperstensfält. Foto Länsstyrelsen Norrbotten

Går du upp på toppen av Bröstsockerkläppen kanske du undrar varför det är så mycket hällmarker och klapperstensfält? För tusentals år sen låg hela berget under havsytan och jord och annat finare material har därför spolats bort av vågornas svall. Det har istället hamnat i svackor och på lägre liggande delar i reservatet. Där frodas en högrest skog på örtrika marker.

För vem passar Bröstsockerkläppen?

Det finns inga av Länsstyrelsen ordnade stigar eller anläggningar i det här reservatet. Området lämpar sig framförallt för större barn och personer som kan orientera sig utan ordnade stigar och skyltar.

I skogen samsas både barrträd och lövträd, ibland har granen övertaget och ibland tallen. Gott om lövträd är det i alla fall och sälgen som gillas av många arter i vårt avlånga land ger i Bröstsockerkläppen livsutrymme åt både doftticka och lunglav.  Känner du en doft av anis, lakrits eller körvel kan det vara dofttickan. Den kan kännas på mer än tio meters avstånd! Förr i tiden tyckte man att dofttickan luktade så gott att den användes som parfym och man stoppade den även i linneskåp för att den skulle sprida sin ljuvliga doft.

En farlig skönhet

I de östra och frodigare delarna av reservatet, där granskogen är tät, växer den vackert lilablommande tibasten.  Du får vara ute i god tid om du ska se blomningen, den kan blomma så tidigt som i april. På hösten får den röda bär som är giftiga men även hela växten är giftig.

Även ormbär med sitt karaktäristiska utseende är giftig. Växten får ett blått bär som kan likna blåbär. Det kan vara intressant att veta att i gammal folktro gav ormbär liv åt vidskepliga tankar och det har skrivits att "knappt kan man förmå en man av allmogen att ta denna avskydda växt i sin hand". Samtidigt användes växten som behandling mot bland annat pest och rabies.

Varför är död ved viktig?

Det blir ju lite jobbigare att gå i en skog med alla träd stockar som ligger huller om buller. Men det är en betydligt intressantare skog att gå i än den som saknar död ved. Varför? Jo till att börja med är det ett tecken på att skogen är orörd och träden fått bli gamla och dö av naturliga orsaker.

Vad är då död ved? När ett träd dör, kanske för att det är gammalt och angripits av en rötsvamp kallar vi trädet för död ved. Ofta faller trädet till marken och kallas då för en låga. Det kan också stå kvar länge på sin plats och kallas då för till exempel stående död ved. Ett bra exempel på det är silverfuror och torrgranar. Den döda veden, framförallt den som kommer av mycket gamla träd är smaskens för många svampar och insekter. Ulltickan som finns i Bröstsockerkläppen hittas ofta på grova granlågor från granar som var gamla när de dog.

Fåglar att spana efter

Tjäder, tretåig hackspett och spillkråkan är kanske inte alltid lätta att få syn på men det syns när de varit i farten. Tjädern har en spillning som är ganska lätt att känna igen och den tretåiga hackspetten brukar "ringa" granar. Den hackar efter föda i granstammar och hackhålen bildar ibland ringformationer, ibland verkar den hacka lite överallt och då kan det vara svårt att skilja den från större hackspett. Spillkråkan är en högljudd fågel, det är också vår största hackspett. Den gillar myror, framförallt hästmyror och hackar ofta djupa hål i trädstammarna.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:

  • tälta
  • vandra
  • göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved!
  • plocka bär och matsvamp
  • köra snöskoter på väl snötäckt mark
  • fiska och jaga i enlighet med gällande lagar

Det är inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Fakta

Kommun: Boden

Bildat år: 2016

Storlek: 0,9 kvadratkilometer

Förvaltare: Länsstyrelsen

Skyddsform: Naturreservat

Hitta hit

Reservatet ligger väglöst, cirka 3,5 kilometer norr om Vittjärv i Bodens kommun. Kommer du från Bodenhållet på väg 97 passerar du Vittjärv och du kan nå reservatet via den väg som går väster om naturreservatet genom Försvarets skjutfält. Vägen kan vara stängd vid övningar. Följer ni vägen och svänger höger där den delar sig tar vägen sedan slut efter cirka 600 meter. Därifrån är det cirka 300 meter att gå till reservatets norra del. Om vägen är stängd kan ni istället köra till Vittjärvsträsket och gå till reservatets södra del. Det är längre, cirka 1,4 kilometer att gå innan du kommer till naturreservatet.

Kontakt

Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss