Rackberget
Rackberget ligger nära Älvsbyn och erbjuder en fin utsikt över Pite älvdal. Här kan du beundra ovanliga växter, och vandra på vackra hällmarker. Reservatet går att besöka året om men är vackrast på sommaren när växterna står i full blom. Genom reservatet går en stig och uppe på berget finns både eld- och rastplatser. Så packa med dig lite matsäck och bege dig ut i detta lättillgängliga och natursköna reservat.

Utsikt från Rackberget. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten
Som en ö ur havet
Rackbergets topp ligger 254 meter över havet. När jordskorpan var nedtryckt efter istiden stack berget upp som en ö ur havet. Den högsta kustlinjen ligger idag 223 meter över havet. Rackbergets topp har alltså aldrig utsatts för havsvågor. Där ligger den lösa moränen kvar, som en kalott, medan bergets sidor har svallats hårt av havsvattnet. Därför kallas ett sånt berg för kalottberg.
Här trivs solkrävande arter
Rackberget har en brant sida mot söder. På ett sådant sydberg lyser solen och värmer marken, så att också sydliga växter hittar lämpliga växtställen. Här trivs därför arter som rockentrav och lundtrav. På Rackberget hittar vi flera lite mer krävande växter bland annat röd och vanlig trolldruva, tibast och liljekonvalj. Den doftande nattviolen och den vackra röda Jungfru Marie nycklar är två orkidéer som också växer i reservatet. Längs en bäck i västra växer också lappranunkeln med sina gula vackra blommor, samt ett väldigt bestånd av den ståtliga ormbunken strutbräken. Lyssnar du riktigt noga kan du också få höra järpens nålfina vissling.
Långlivade träd
På din vandring i Rackberget kan du också skåda riktigt gamla tallar. Det finns tallar som är så gamla som 500 år. Grovrutig bark, vridna, grova grenar och platta trädkronor är typiska ålderstecken på tallar som levt länge. På vissa av dessa tallar finns också sår i barken från återkommande skogsbränder som frekvent har härjat i området. Det finns stubbar efter tallar, som har överlevt så många som nio bränder!

Liljekonvaljer trivs i naturreservatet Rackberget. Foto: Thomas Öberg/Natur i norr
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
- vandra
- plocka bär och matsvamp
- fiska och jaga i enlighet med gällande lagar
Det inte är tillåtet att:
- göra upp eld eller tälta, annat än på iordningställda platser
- köra snöskoter
- skada växt- och djurliv
Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
Serviceinformation
-
Eldplats
-
Informationstavla
-
Parkering
-
Rast-/vindskydd
-
Rast-/övernattningsstuga
-
Vandringsled
Fakta
Kommun: Älvsbyn
Bildat år: 1966
Storlek: 1,3 kvadratkilometer
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat, Natura 2000
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.