Rönsmyran
Mitt på polcirkeln ligger Rönsmyran, en ö av urskog där forna skogsbränder präglat skogen. Spår av bränder syns på de gamla träden som överlevt, och gott om lövträd färgar skogen lysande gul om hösten. Runt myren växer gamla granar klädda i hänglav, en riktig trollskog.
Brandens landskap
Före människan var skogsbranden det som påverkade skogarna i norra Sverige mest. Med jämna mellanrum slog blixten ned och skogen sattes i brand. Ofta dog några träd medan några överlevde. På de överlevande träden bildas sår, så kallade brandljud, och i Rönsmyran finns det gott om dem på både tall, gran, björk och asp.
De äldsta tallarna har överlevt fyra bränder och är säkerligen runt 400 år gamla. Efter en brand börjar skogen om, plötsligt finns massor av näringsrik jord frilagd där frön kan gro. Lövträd är snabba att etablera sig i luckorna som bildas och det märks idag i hela Rönsmyran där skogen verkligen är en salig trädslagsblandning.
En värdefull mångfald
Både skogarna och våtmarkerna i reservatet är till stora delar i princip opåverkade av människan. På de gamla knotiga träden trivs massor av arter som är extra känsliga för störning. På gamla sälgar växer lunglav och doftticka med sin karakteristiska anisdoft. På de gamla, grova asparna trivs stiftgelelav och liten aspgelelav. De gamla granarna är draperade med mängder av garnlav och på tallågorna växer bland annat den ovanliga urskogsporingen som bara finns i urskogen såsom namnet antyder. I Rönsmyrans finns en fristad för dessa och många andra arter som har svårt att klara sig i modernt brukade skogar.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
- vandra
- tälta
- göra upp eld, använd löst liggande grenar och kvistar men gör ingen eldstad
- plocka bär och matsvamp
- köra snöskoter på väl snötäckt mark
- fiska och jaga i enlighet med gällande lagar.
Det är bland annat inte tillåtet att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
Fakta
Kommun: Överkalix
Bildat år: 2012, utvidgning 2018
Storlek: 3,3 kvadratkilometer
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat
Hitta hit
Naturreservatet ligger cirka 27 kilometer norr om Överkalix. Från väg 98 mellan Överkalix och Övertorneå går en skogsbilväg norrut cirka 2 kilometer öster om avfarten till Lomträsk. I Y-korsningen efter cirka fem kilometer, håll höger. Sväng vänster in avfartsvägen cirka 10 kilometer efter Y-korsningen så nås reservatet efter en dryg kilometer.
Kontakt
Frågor om skötsel av anläggningar eller naturskötsel i statliga naturreservat eller nationalpark
Telefon 010-225 50 00