Gammelstadsviken
Gammelstadsviken är en av länets absolut finaste platser att titta på fåglar, särskilt på våren. Området är tillgänglighetsanpassat med leder, eldplatser, fågeltorn, dass och information. Ta med kikaren och matsäcken och upptäck en av Luleås pärlor!

Vy över Gammelstadsviken med Gammelstads kyrka i bakgrunden. Foto: Thomas Öberg/Länsstyrelsen Norrbotten
Det var en gång en havsvik...
Reservatets namn påminner oss om att sjön har varit en havsvik. Här gick farleden in till hamnen i Luleå Gamla stad (numera Gammelstad). Genom landhöjningen grundades viken upp och blev en insjö. Luleå stad flyttades 1649 till sin nuvarande plats, närmare havet, och fick en ny hamn. Platsen för den gamla hamnen passeras när man vandrar från friluftsområdet Hägnan in i reservatet.
Flera leder in till Gammelstadsviken
Från en parkeringsplats vid gamla Haparandavägen, öster om reservatet, går en tillgänglighetsanpassad led fram till sjön. Här finns ett fågeltorn med information om fåglar. Intill det ligger en tillgänglighetsanpassad utkiksramp, två eldstäder och ett dass. Runt om i naturreservatet finns det även flera andra vandringsleder och rastplatser.

Vy över den tillgänglighetsanpassade rastplatsen med ramp för fågelskådning i Gammelstadsviken. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten
Lokalbuss och entréer
Det går att åka lokalbuss från Luleå centrum (Smedjegatan) med buss 4 mot Aurorum/Porsön och kliva av vid Vänortsvägen. Strax intill busshållplatsen finns en informationsskylt och där börjar en led som leder fram till sjön och fågeltornet.
Luleå lokaltrafiks linje 5 mot Aurorum via Porsön/Universitetet stannar vid Notvikens järnvägsstation och därifrån går en markerad stig norrut in i naturreservatet. En informationsskylt intill en gång/cykelväg visar var leden startar.
Från friluftsmuseet Hägnan intill Gammelstads kyrkby går också en led. Ledstarten ligger intill parkeringsplatsen och är markerad med en informationsskylt. Mer information om naturstigen genom Gammelstadsviken finns på Luleå kommuns webb, se länk till höger.
Film från en frostig novemberdag i Gammelstadsviken.
Fåglarnas favorit
Varje år häckar ett 80-tal fågelarter i Gammelstadsviken, och många andra rastar här under vårflytten. Det är den grunda, näringsrika sjön med omgivande våtmarker och naturskogar som gör att många fåglar trivs i området. Genom åren har över 200 fågelarter observerats i området, vilket är i klass med många sydsvenska fågelsjöar.
Hundratals salskrakar och andra fåglar rastar här under sin flytt till och från häckningsplatserna i norr. Häckar gör bland annat skäggdopping, snatterand, brunand och skedand. Sothönan har här en av få häckningsplatser i länet. Bland häckande vadare kan nämnas enkelbeckasin, grönbena och gluttsnäppa. I skogarna har större hackspett sällskap av de mer kräsna arterna spillkråka, mindre hackspett och tretåig hackspett. Här finns också gott om skogsfåglar och många olika sångare.

Skäggdopping, en av fågelarterna du kan få se i Gammelstadsviken. Foto: Anders Modig/Johnér
Föreskrifter
Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:
- vandra
- cykla och rida på leder
- köra snöskoter längs skoterled på väl snötäckt mark
- elda på iordningsställda platser
- plocka bär och svamp
Det är inte tillåtet att skräpa ner eller att skada växt- och djurliv. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!
Serviceinformation
-
Eldplats
-
Informationstavla
-
Parkering
-
Skoterled
-
Tillgänglighet
-
Torrdass
-
Utsiktstorn/fågeltorn
-
Vandringsled
Fakta
Kommun: Luleå
Bildat år: 1973, reviderad 2016
Storlek: 4,4 kvadratkilometer
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: Naturreservat, Natura 2000 och den internationella våtmarkskonventionen Ramsar.
För närvarande saknas en bevarandeplan för Gammelstadsviken. Mycket av det som kommer att ingå i den kommande bevarandeplanen finns dock med i dokumentet Beslut med skötselplan nedan. När en beslutat bevarandeplan finns kommer vi att länka till det från den här sidan.
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.