Svärdsö

Svärdsö naturreservat i Stockholms län.

Svärdsös naturreservat är ett kommunalt reservat. Tystnaden är som den ljuvaste musik och här är det lugnt. Då hörs fåglarna bättre och vattnet som kluckar mot berget. På sommaren finns det fina platser för naturbad i naturliga bassänger.

Naturbad, naturlig bassäng och släta klippor

Det finns flera platser som passar bra för naturbad i området. I det smala klippiga sund som förbinder Vårgärdssjön med Baggensfjärden har det bildats en grund bassäng där Svärdsösidans släta klippor där det är skönt att både bada och sola på sommaren.

Fiska, plocka bär och svamp eller klätta

När det är för kallt att bada finns det möjlighet till fina fiskevatten, vandring och klättring. Här finns branta skärgårdsklippor oexploaterade stränder med välmående bottnar och vattendjur som behöver leva mer ostört.

Mångfald av blommor och andra växter

De sedan lång tid orörda skogarna på Svärdsö har i vissa områden en rik torrbacksflora I klippbranterna på de sydliga delarna av halvön finns en mångfald av arter, bland annat vit fetknopp, kungsmynta, harmynta, blodnäva, Adam och Eva, tulkört, hällebräken och busken oxbär.

Mer information på Naturkartan.se eller app

Svärdsö naturreservat finner du också på Naturkartan Svärdsö Länk till annan webbplats.. Den går även att ladda ner som en app.

Föreskrifter

För att skydda naturreservat finns regler du måste följa. Mer information Nacka kommun Länk till annan webbplats..

Serviceinformation

  • Bad/badplats Bad/badplats
  • Fiske Fiske
  • Informationstavla Informationstavla
  • Parkering Parkering
  • Stig Stig

Kontakt

Fakta

Skyddat sedan: 2016

Storlek: 148 varav land 56 hektar

Karaktär: skärgård, barrskog, sjö

Kommun: Nacka

Markägare: Nacka kommun

Förvaltare: Nacka kommun

Skyddsform: naturreservat