Digermyren
Digermyrens naturreservat ligger norr om sjön Bornan i norra delen av Norrtälje kommun. Här finns ner man både hällmarkstallskog, blandskog och sumpskog. Reservatet är tämligen lättgånget och lämpligt för svamp- och bärplockare.
Många skogstyper
Digermyrens naturreservat innehåller flera olika skogstyper i en ganska småskalig mosaik. Hällmarkstallskog varvas med barrblandskog och sumpskog. Gran är det dominerande trädslaget, asp och tall är vanliga, medan inslagen av ek och rönn är måttliga. Skogen har skiftande strukturer med olikåldrighet och luckighet, vilket ger ett opåverkat intryck. Man hittar många senvuxna barrträd i området. Förekomsten av död ved i olika grovlekar och nedbrytningsstadier är allmän.
Lättgånget
Terrängen är småkuperad men flack och är därför vara ganska lättgången. Hydrologiskt är området en mosaik av torra, friska, fuktiga och blöta partier. Stora delar delar utgörs av frisk kalkpåverkad mark. Lokalklimatet präglas av en hög och jämn luftfuktighet. En rad rödlistade arter och signalarter lever i området.
Tidigare betad skog
Historiskt har skogen haft en glesare karaktär, eftersom den sannolikt har varit betesskog under långa tider. Förekomsten av gamla döda enar vittnar om detta. På flera platser finns tidigare brukade ängs- eller åkermarker, vilka nu är mer eller mindre igenvuxna.
Rik svampflora
Markhistoriken, variationsrikedomen och den långa skogliga kontinuiteten ger förutsättningar för ett artrikt växt- och djurliv. I synnerhet gäller det för områdets svampflora som innehåller många kontinuitetsberoende arter av bland annat vedlevande svampar och taggsvampar. Det finns gott om spår av tjäder i reservatet, som spillning och betade tallar, och det är inte omöjligt att ett par avsnitt är attraktiva för tjäderspel.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
För att skydda Digermyrens naturreservat finns regler du måste följa.
I naturreservatet är det förbjudet att:
- borra, hacka, spränga, rista, gräva, måla eller på något annat sätt skada berg, jord eller sten,
- fälla eller på annat sätt skada såväl levande som döda träd och buskar, samt att ta bort död ved,
- gräva upp växter som ris och örter, eller ta bort mossor, lavar eller vedlevande svampar,
- tälta mer än två dygn i följd.
Serviceinformation
Fakta
Skyddat sedan: 2017
Storlek: 39,3 hektar
Karaktär: barrskog, blandskog
Kommun: Norrtälje
Markägare: privat
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: naturreservat
Hitta hit
Norr om sjön Bornan i norra delen av Norrtälje kommun. Ingen anlagd parkering finns i anslutning till reservatet.