Nyckelviken

Nyckelviken naturreservat i Stockholms län.

Utanför stallet väntar grillen. Bakom hönshuset står kultingarna och vill bli kliade på ryggen. I trädgården utanför kaféet sitter kanske en vän du inte sett på länge. Utsiktsberget väntar på att bestigas. Hur känns badvattnent?

 Sällsynt buskvicker och museum

Det vackra kulturlandskapet har anor långt tillbaka i historien. I ädellövskogsområdena finns ek och lind samt inslag av ask, alm och lönn. I fältskiktet växer flertalet av våra lundarter, bland annat den sällsynta buskvickern.

Fika och djur

Herrgården Stora Nyckelviken används som kurs-/konferens- och festlokal till exempel vid bröllop. Här finns också ett hembygdsmuseum, servering och intill en ladugård med kor, hästar, får, grisar, höns och kaniner. 

Bad och jogging

De många klipporna nere vid viken ger möjlighet till bad. Parkeringar finns vid Jarlaberg och Nyckelviken. I området finns joggingspår och promenadvägar. Värmestuga finns.

Mer information på Naturkartan.se eller app

Nyckelviken naturreservat finner du också på Naturkartan Nyckelvikenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Den går även att ladda ner som en app.

Föreskrifter

För att skydda s naturreservat finns regler du måste följa. Mer information Nacka kommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Serviceinformation

  • Bad/badplats Bad/badplats
  • Kollektivtrafik Kollektivtrafik
  • Parkering Parkering
  • Rast-/övernattningsstuga Rast-/övernattningsstuga
  • Servering Servering
  • Vandringsled Vandringsled

Kontakt

Fakta

Skyddat sedan: 1992

Storlek: 134 hektar
varav vatten 35 hektar 

karaktär: sjö och vattendrag, ängs- och betesmark

Kommun: Nacka kommun

Markägare: Nacka kommun och Forum Nacka KB

Förvaltare: Nacka kommun

Skyddsform: naturreservat

Syftet med naturreservatet Nyckelviken

Syftet är att i första hand att bevara ett välfrekventerat friluftsområde. Dessutom finns i området naturvetenskapligt intressanta ädellövskogsområden och raviner. Kulturlandskapet är vetenskapligt och kulturhistoriskt intressant.