Fysingen

Fysingens naturreservat i Stockholms län.
Fysingen är en fantastisk fågelsjö. Här finns fågeltorn och nästan 100 häckande fågelarter. Tassa fram längs breda spänger och kika på skedand, skäggdopping, kärrhök och rosenfink. På vintern kan du åka skridskor.
Aktuellt
P-plats vid Ströms gård är avstängd. Besökare hänvisas till P-platsen vid Åholmen. Där finns även det utedass som tidigare stod vid Ströms gård.
Fågelskyddsområde med rovfåglar
Strandängarna med mäktiga vassbälten är fågelskyddsområde. Skedand, skäggdopping, kanadagås och sångsvan är några av de häckande fågelarterna. Den bruna kärrhöken kan ses flyga lågt över vassarna, men du kan också se rovfåglar som lärkfalk, tornfalk, duvhök och ormvråk.
Näktergalens sång och annat tutande
Rördrommens märkliga tutande kan höras under försommaren och näktergalen sjunger nätterna igenom.
Tillfälligt kan även rosenfink och gräshoppssångare höras. Kattuggla och oftast även hornuggla häckar kring sjön. Fysingen är också betydelsefull som rastplats för flyttfåglar. Flockar av änder, vadare, skrakar, gäss och svanar stannar till under vår och höst. Strandängen betas av den vackra rasen Highland Cattle.
Fågeltorn och skridskosegling
Ett fågeltorn med anslutande spång har byggts längst ut i vassen vid Fysingens nordvästra strand. Vintertid är Fysingen perfekt för skridskoåkning och skridskosegling.
Nordians hög, en av de största kungshögarna
Norr om Ström finns en hagmark på åsen och därifrån har du en vacker vy ut över Fysingen. På åsens krön strax söder om Åshusby ligger Nordians hög, som är en av de största kungshögarna i landet med sina 50 meter i diameter och 12 meters höjd.
190 gravlämningar och flerhundraåriga stigar
Gravfält med över 190 fornlämningar med stensättningar, mindre högar, treuddar, en skeppssättning och några resta stenar.
Gravfältet skapades under äldre järnålder och var i bruk ända fram till kristen tid. Vid gravfältet finns tre hålvägar som är en del av den gamla järnåldersvägen mellan Ström och Åshusby. Hålvägar är tydligt nedsänkta stigar som under århundraden nötts av fötter, klövar och hovar.
Betande vattenbufflar
Sommartid betar vattenbufflar i reservatet. Tack vare sina specialutformade klövar kan de röra sig obehindrat i de sanka markerna. När vattenbufflarna betar och gyttjebadar skapar det perfekta förutsättningar för den biologiska mångfald som är knuten till dessa våtmarksmiljöer, som insekter, groddjur och områdets alla fågelarter.
Mer information på Naturkartan.se eller app
Fysingen naturreservat finner du också på Naturkartan Fysingen Länk till annan webbplats.. Naturkartan går även att ladda ner som en app.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
För att skydda Fysingens naturreservat finns regler du måste följa.
I reservatet är det förbjudet att
- förstöra eller skada fast naturföremål eller ytbildning genom att gräva, borra, hacka, spränga, rista, måla eller dylikt
- störa djurlivet (t ex genom att klättra i boträd, fånga eller avsiktligt döda vilda djur)
- medföra hund som ej är kopplad
- framföra motordrivet fordon annat än på anvisade vägar
- parkera annat än på anvisade platser
- beträda eller befara fågelskyddsområdet under tiden 1/4 - 15/7.
Serviceinformation
Fakta
Skyddat sedan: 1984
Storlek: 184 hektar
varav land 134 hektar
Karaktär: sjö, våtmark, odlingslandskap och kulturmiljö
Kommun: Sigtuna
Markägare: staten och privata
Förvaltare: Länsstyrelsen
Skyddsform: naturreservat
Hitta hit
Kontakt
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.