Kungliga nationalstadsparken

Kastellholmen. Foto: Johan Sjölander.
Ett stenkast från Stockholms city kan du uppleva ett alldeles unikt historiskt landskap, sammanflätat av parker, vackra byggnader, skogar, öppna marker och stränder.
Kungliga nationalstadsparken var den första nationalstadsparken i världen. År 2020 firade den 25-årsjubileum.

25-årsjubileum
År 2020 var det 25 år sedan Kungliga nationalstadsparken bildades. Under året firade vi detta med lansering av nya digitala guideturer, en skulpturutställning på Djurgården och fotoutställning vid Nybroviken och aktiviteter i parken. Flera evenemang blev inställda eller framskjutna på grund av corona men en hel del flyttade till digitala lösningar.
På Nationalstadsparkens officiella webbplats Nationalstadsparken.se hittar du evenemang och aktiviteter som äger rum i parken.
Njut av naturen, ströva, bada, cykla, skida och besök slott
Kungliga nationalstadsparken är huvudstadens gröna oas. Här kan du göra allt från att ströva i gammelskog och bada från badklippor på sommaren och åka skidor på vintern till att besöka slott och museer.
Upptäck Nationalstadsparken med Naturkartan. Hitta till intressanta natur-, kultur- och historiska platser i Nationalstadsparken till fots eller med cykel med hjälp av appen Naturkartan.
Nationalstadsparken är välbesökt
Nationalstadsparken sträcker sig från Sörentorp och Ulriksdal i norr till Djurgården och Fjäderholmarna i söder. Den spänner över tre kommuner: Solna, Stockholm och Lidingö. Parken är Stockholmsregionens mest välbesökta rekreationsområde.
Kungliga nationalstadsparkens officiella webbsida nationalstadsparken.se
Angående elda/grilla i Nationalstadsparken
Det är din skyldighet att ta reda på vad som gäller. Aktuell information på Storstockholms brandförsvar, www.storstockholm.brand.se.
Förvaltare och trädgårdsmästare vädjar till allmänheten att inte använda engångsgrillar och att ta med skräp hem.
Film om Kungliga nationalstadsparken
Se film om Kungliga nationalstadsparken (1,5 minut) - klicka på filmrutan nedan
Movie about The Royal National citypark (1,5 minutes) – english version
Föreskrifter
En nationalstadspark ska vara ett unikt historiskt landskap i en urbaniserad, det vill säga stadsmässig, miljö. Den ska ha betydelse för det nationella kulturarvet, för en tätorts ekologi och för människors rekreation. Det är samspelet mellan ekologiska, kulturhistoriska samt sociala och rekreativa värden som utgör grunden. En nationalstadspark ska också vara ett tätortsnära område som i huvudsak är oexploaterat.
Skyddet syftar till att i ett långsiktigt perspektiv hindra en fortlöpande exploatering och fragmentisering av det historiska landskapet. Lagen ger områdets samlade natur- och kulturvärden ett långsiktigt grundskydd. Därutöver behövs olika former av detaljreglering för skötsel och förvaltning men kommunernas planering, myndigheternas prövning och skötsel ska utgå från områdets status som nationalstadspark.
Kungliga nationalstadsparken - området Ulriksdal-Haga-Brunnsviken-Djurgården - är landets första och hittills enda nationalstadspark.
Serviceinformation
-
Bad/badplats
-
Cykelled
-
Eldplats
-
Informationstavla
-
Kollektivtrafik
-
-
Parkering
-
Rast-/vindskydd
-
Rastplats
-
Ridled
-
Servering
-
Stig
-
Tillgänglighet
-
Toalett
-
Utsiktstorn/fågeltorn
-
Vandringsled
Kontakt
Fakta
Beslutsår: 1995
Storlek: 27 kvadratkilometer
Naturtyp: Parkens natur bildar en mosaik av öppna ängs- och hagmarker, granskogar, våtmarker, sjöar, kust och hav.
Djur och natur: Parken innehåller bland annat norra Europas största bestånd av grova ekar, den bredbandade ekbarkbocken och gröngöling.
Kommun: Stockholm, Solna, Lidingö
Markägare: Staten äger huvuddelen av parken genom Statens fastighetsverk. Stockholms stad och Solna stad äger en del mark.
Förvaltare: Länsstyrelsen samordnar arbetet med parkens förvaltning och utveckling. Kungliga Djurgårdens förvaltning sköter runt 80 procent av marken.
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.