Risk för skogsbrand i Östergötlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Vassviksberget naturreservat

Från Vassviksbergets topp är den en storslagen utsikt över sjön Sommen. Längs branterna växer vindpinade tallar, men även mäktiga gamla ekar och andra lövträd.

Området höjer sig cirka 60 meter över Sommens vattenyta. Härifrån har du milsvid utsikt över stora skogar och blånande höjder. Kommer du hit under kvällen kan du räkna med fantastiska färger när solen går ner över sjön. Under vår- och sommarkvällar hörs storlommens ödsliga, klagande läte från sjön där den dyker efter fisk.

I de otillgängliga branterna sätter gamla vindpinade tallar sin prägel på området. Några kan vara upp till 300 år gamla. På en del av träden går det att hitta tallticka, en av få vedsvampar som växer på levande tallar. Men de visar sig först när träden är i 150-årsåldern eller ännu äldre. I branterna växer även uråldriga ekar och andra lövträd som asp, björk och bok.

På marken ligger många grånade döda träd i olika stadier av nedbrytning. De är viktiga för insekter, lavar, svampar och fåglar som behöver den döda veden för att överleva. Den ovanliga raggbocken trivs till exempel i liggande solbelysta tallstammar. Denna skalbagge visar att skogen är gammal och inte har varit utsatt för modernt skogsbruk.

För dig som besökare

En parkering finns med plats för cirka tio bilar. På parkeringen finns fikabord och informationsskyltar. Från parkeringen kan du gå till reservatet längs med den orangemarkerade Östgötaleden. Efter cirka 700 meters promenad kommer du till en fin utsiktsplats uppe på Vassviksberget. Här finns fikabord. Om du vill gå en rundslinga kan du fortsätta Östgötaleden runt reservatet och förbi Norra Vi småbåtshamn och sedan följa vägen sista biten tillbaka till parkeringen. Totalt blir denna promenad 2,5 kilometer lång. Vandringen går på ganska lättvandrad mark men stigningen i terrängen kräver viss kondition.

Norra Vi:s hembygdsförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. anordnar en del aktiviteter i området. Föreningen har satt upp flera skyltar i området som informerar om bygdens historia.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Regler för besökare i Vassviksbergets naturreservat ur beslutet från 1996. Texten är förenklad:

 • Du får inte köra motorfordon.
 • Du får inte tälta eller ställa upp husvagn.
 • Du måste hålla husdjur i koppel.
 • Du får inte bryta kvistar, fälla träd eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar.
 • Du får inte plocka växter. Men det är tillåtet att plocka bär och matsvamp.
 • Du får inte spela musik eller ljud på ett störande sätt.
 • Du får inte störa djurlivet genom att klättra i boträd eller samla in insekter, spindlar, snäckor, sniglar, musslor eller kräftdjur.
 • Du får inte skada sten, berg och mark genom att borra, spränga, gräva, rista, hacka eller måla.
 • Du får inte elda.
 • Du får inte anordna tävling eller läger.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

 • Ikon förInformationstavla Informationstavla
 • Ikon förParkering Parkering
 • Ikon förRastplats Rastplats
 • Ikon förVandringsled Vandringsled

Fakta

Storlek: 6 hektar

Skyddsår: 1996

Kommun: Ydre

Markägare: Sveaskog

Förvaltare: Länsstyrelsen Östergötland

Hitta hit

Kontakt

Enheten för skötsel av skyddad natur

Telefon 010-223 50 00

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss