Gällsängenskogen naturreservat
Gällsängenskogen är en lummig lövskog som sjuder av liv. Här finns mycket spännande att upptäcka, inte minst om våren. Du kan uppleva den vackra naturen från den gamla brukningsvägen som går rakt genom naturreservatet. Från vägen är det också lätt att göra korta avstickare in i skogen.
Namnet Gällsängenskogen antyder att området har en historia som slåtteräng. Det visar också gamla kartor. På en karta från 1746 står det att lövängen var "med björkskog beväxt, kan underhålla åtta stycken hästar till bärgningstiden". Efter ängsepoken användes området som betesmark fram till 1937. Därefter har lövträden tagit över och i naturreservatet växer idag en frodig lövskog med asp, björk och hassel.
Om våren är fågelsången intensiv i lövskogen. Trastar, sångare och mindre vanliga småfåglar som grå och mindre flugsnappare står för underhållningen. Här finns också gott om hackspettar som mindre hackspett och göktyta. De lämnar tydliga spår efter sig. Många högstubbar, stående kronlösa träd, är fulla av hål efter hackspettar på jakt efter skalbaggar och andra småkryp.
I Gällsängsenskogen finns många gamla och döda lövträd. Det är annars en bristvara i dagens skogar vilket drabbar många växter och djur som är beroende av murken lövved. I naturreservatet lever exempelvis de vackra och ovanliga svamparna vit vedfingersvamp och kandelabersvamp. Den mjuka lövveden är också utmärkt för hackspettarnas bon.
Kanske är Gällsängenskogen som vackrast om våren. Då täcks marken av stora mängder blå och vita sippor. I maj-juni blommar den vackra tandroten. Den förökar sig med mörka groddknoppar som sitter längs stjälken. Det gör den lätt att skilja från liknande arter.
För dig som besökare
Reservatet har ingen parkering eller andra anordningar för dig som besökare men du är välkommen att besöka området efter egen förmåga.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Regler för besökare i Gällsängenskogens naturreservat ur beslutet från 2009. Texten är förenklad:
- Du får inte ta grenar och ved.
- Du får inte göra skada på levande eller döda träd och buskar.
- Du får inte störa djurlivet genom att till exempel klättra i träd som har fågelbo.
- Du får inte samla insekter, spindlar, snäckor, musslor, sniglar, maskar och kräftdjur.
- Du får inte skada sten, berg och mark genom att borra, spränga, gräva, rista, hacka eller måla.
- Du behöver särskilt tillstånd från Länsstyrelsen för att få anordna tävling eller läger.
- Du behöver särskilt tillstånd från Länsstyrelsen för att få utföra undersökning som kan skada växtlivet eller djurlivet.
Serviceinformation
Fakta
Storlek: 15,7 hektar
Skyddsår: 2009
Kommun: Finspång
Markägare: Naturvårdsverket
Förvaltare: Länsstyrelsen Östergötland
Hitta hit
Kontakt
Enheten för skötsel av skyddad natur
Telefon 010-223 50 00