Naturum Tåkern

Vid fåglarnas sjö ligger naturum Tåkern, en port till naturen och kulturen i Tåkernbygden. "Sveriges vassaste naturum" är en unik byggnad, ritad av Wingårdhs arkitekter och helt klädd av vass.

Vi erbjuder ett rikt program av guidningar, fågelskådning, temadagar och föredrag. Naturumvärdarna är välkomnande, kunniga och inspirerande. Naturum Tåkern ägs av Naturvårdsverket och drivs av Länsstyrelsen Östergötland. Det är ett fantastiskt hus med utställning, filmsal och labrum.

Naturum ligger i Tåkerns naturreservat. I reservatet finns vandringsleder, fågeltorn, grillplatser, sagostig och naturlekplats. Välkommen att äta din matsäck vid våra rastplatser och tack för att du källsorterar ditt skräp efteråt.

Det kostar ingenting att ta del av naturums utställningar och naturreservatets anläggningar. Vissa guidningar kostar en slant, se mer under program. Inne i naturum har vi försäljning av bland annat böcker och souvenirer. En liten enkel kaffehörna finns. Betalar gör du med kort eller swish.

Öppettider naturum

26 augusti – 28 november öppet torsdag-söndag 10:00-17:00

Höstlovsöppet på naturum

30 oktober – 7 november varje dag 10:00- 17:00

Höstlovsaktiviteter på naturum Tåkern:

Varje dag:

Reflexvandring i strandskogen

– Reflexvandring varje dag efter vi har stängt på egen hand.

Efter skymningen ta med en lampa och kanske någon som sällskap för att utmana mörkret där bara reflexer vägleder dig genom strandskogen på en stämningsfull vandring. Testa hur modiga ni är tillsammans och se om ni vågar trotsa mörkret med bara en pannlampa, ficklampa eller mobil till hjälp.

Kostnad: Gratis.

Ålder: Från 5 år och uppåt.

Datum: Alla dagar under höstlovet (30/10–7/11).

Tid: Efter mörkrets inbrott när naturum har stängt.

Plats: Start vid entrén till naturum.

Höstlovspyssel

– Höstlovspyssel inne på naturum varje dag mellan, fråga naturumvärden om hjälp för att komma igång.

Gör vackra höstkort eller varför inte vintermat till fåglarna? Under höstlovet kan du höstpyssla med det som finns i naturen samt fixa mat till fåglarna inför vintern. Naturumvärden hjälper dig gärna att komma igång.

Kostnad: Gratis.

Ålder: Från 4 år och uppåt.

Datum: Alla dagar under höstlovet (30/10–7/11)

Tid: 10–16

Plats: Inne i naturums utställning.

Dagens art

– Varje dag pratar vi om en ny läskig art.

Vad kan det vara för läskig art vi pratar om idag? Vid Tåkern finns det gott om spindlar, fladdermöss, köttätande växter, ormar med mera. Varje dag kan du lära dig mer av någon utav dem inne på naturum.

Kostnad: Gratis.

Ålder: Anpassad för alla åldrar.

Datum: Alla dagar under höstlovet (30/10–7/11)

Tid: 13.15-ca 13.30

Plats: Samling inne på naturum.

Möt Tåkerntrollet

– Tåkerntrollet besöker naturum för att gå ut i strandskogen varje dag kl 11 och kl 14.

Tåkerntrollet är gammalt och har därmed sett ett och annat under sin livstid. Hen älskar barn men tycker vuxna människor är lite otäcka. Är du barn får du gärna följa med trollet när hen hälsar på sina vänner runt Tåkern och berättar om vänner som kommit och gått.

Kostnad: Gratis.

Ålder: Mellan 5–8 år

Datum: Alla dagar under höstlovet (30/10–7/11)

Tid: 11:00- ca 11:45 samt 14.00-ca 14.45

Plats: Samling på trädäcket utanför entrén.

Lyktvandring med avslutande korvgrillning

– Stämningsfull lyktvandring i skymningen som avslutas med gemensam grillning.

När skymningen rullar in avgår en vandring där ni får låna lyktor för att hitta fram i dunklet. Stämningsfullt kommer vi ta oss runt en slinga på ca 45 min där vi pratar om vilka som vaknar när vi andra går och lägger oss. När vi kommer fram till grillplatsen har naturumvärden tänt grillen och gemensamt grillar vi korv med bröd (detta bjuder naturum på).

Kostnad: Gratis.

Ålder: Passar från 10 år och uppåt.

Datum: Alla dagar under höstlovet (30/10–7/11)

Tid: 16:30- ca 18:00

Plats: Samling inne på naturum.

Föranmälan krävs: Till naturum.takern@lansstyrelsen.se, skriv namn, hur många deltagare, vilken dag och om ni har några allergier. Vi kan ta emot max 15 personer per dag.

Mer aktiviteter på naturum (samtliga aktiviteter är gratis):

Vissa dagar:

Konstworkshop

– Måndag eller tisdag kan ni känna er kreativa tillsammans med vår kreativa guide. Vilka färger finns i naturen, hur får ni ner dem bäst på papper?

I Tåkernbygden finns det många konstnärer, det av en anledning. Vackra vyer och underbart ljus är några av orsakerna. Lär er att uppmärksamma er kreativa sida genom att tillsammans måla hösten med akvarell ute i naturen (eller inne beroende väder). Vi använder oss också av naturen för att skapa konst, kottar, löv, stenar kan bli underbart vackra installationer. Kom ihåg att allt som är kreativt ska vara kul och kravlöst, då blir det som allra bäst.

Kostnad: Gratis.

Ålder: Mellan 11–14.

Datum: 1 och 2 november

Tid: För måndag 1/11 gäller tiderna 13:00-ca 15:30 och för tisdag 2/11 tiderna 09:00- ca 11:30.

Plats: Samling inne på naturum.

Föranmälan krävs: Till naturum.takern@lansstyrelsen.se, skriv namn, hur många deltagare, vilken dag och om ni har några allergier (vi bjuder på fika). Vi kan ta emot max 10 barn/ungdomar per dag.

Bli fågelforskare för en dag

– Onsdag

Kom nära fåglarna genom att få exklusiv guidning vid morgonens ringmärkning. Fåglar har i alla tider inspirerat och fascinerat oss, att de sedan är vår tids dinosaurier gör dem inte mindre spännande. Studera detaljer hos olika sorters fåglar och prata om varför de ser ut som de gör.

Kostnad: Gratis.

Ålder: Mellan 11–14.

Datum: 3 november.

Tid: 09:00- ca 11:30.

Plats: Samling utanför entrén vid naturum.

Föranmälan krävs: Till naturum.takern@lansstyrelsen.se, skriv namn, hur många deltagare, vilken dag och om ni har några allergier (vi bjuder på fika). Vi kan ta emot max 10 barn/ungdomar per dag.

Ringmärkning

– Onsdag och lördag visas ringmärkning vid fågeltornet varje halvtimme mellan 9–11.

Vi har lärt oss mycket om fåglar genom att ringmärka dem, hur de flyttar, hur de mår med mera. Vill ni lära er mer om varför fåglar ringmärks och hur det går till för att inte skada fåglarna är det bara att titta förbi fågeltornet där Tåkerns fältstation sitter. Kanske kan ni även få en riktig nära fågelupplevelse!

Kostnad: Gratis.

Ålder: Passar alla åldrar.

Datum: 3 och 6 november.

Tid: Varje halvtimme mellan 9:00- ca 11:00

Plats: Vid fågeltornet.

Elles utemat

– Fredag eller lördag kan ni lära er mer om att göra upp eld och utematlagning tillsammans med Elle.

Elle, som driver Elles utemat, älskar att laga mat av naturens råvaror över öppen eld. Lär er mer om att göra upp eld och använda er av lokala råvaror för att göra en gemensam lunch.

Kostnad: Gratis.

Ålder: Mellan 11–14.

Datum: 5 och 6 november

Tid: 09:00- ca 11:30 samt 13:00-ca 15:30

Plats: Samling inne på naturum.

Föranmälan krävs: Till naturum.takern@lansstyrelsen.se, skriv namn, hur många deltagare, vilken dag och om ni har några allergier. Vi kan ta emot max 10 barn/ungdomar per dag.

Sagostund med Emma Adbåge

– Fredag 5/11 läser Emma Adbåge en av sina egna sagor inne på naturum kl 10.

Emma Adbåge är barnboksförfattare och illustratör som bland annat vunnit Augustpriset för boken Gropen. Under fredagen den 5/11, samt två fredagar efter det, kommer Emma till naturum Tåkern för att läsa sagor tillsammans med daglediga vuxna och barn.

Emma Adbåge är barnboksförfattare och illustratör som bland annat vunnit Augustpriset för boken gropen. Under tre fredagar i november kommer Emma till naturum Tåkern för att läsa sagor tillsammans med daglediga vuxna och barn.

Kostnad: Gratis.

Ålder: upp till 6 år.

Datum: 5, 12, 19 november.

Tid: 10:00- ca 11:00

Plats: Filmsalen på naturum.

Naturum Tåkern ligger på södra sidan av Tåkerns naturreservat, i Glänås besöksområde, Väderstad.

Från E4, ta av i Väderstad, kör vänster i första rondellen, kör ca 3,5 km på gamla E4 mot Ödeshög (väg 918). Tag höger vid skyltning mot naturum Tåkern. Följ skyltning.

Koordinater: Latitud: 58.331338 | Longitud: 14.823484

Åka till naturum med kollektivtrafik

Hit kan du resa med närtrafik vardagar kl. 09.00-12.30, 17.00-22.00 samt lördagar och söndagar kl. 09.00-17.00. Ring Östgötatrafikens beställningscentral på telefonnummer 0771- 71 10 20, senast två timmar innan du vill resa.

Fågelskåda, håva småkryp eller boka barnkalas på naturum. Naturvägledning för skolklasser och fortbildning för lärare. Vi erbjuder guidningar med olika tema som passar för barn, kollegor och vänner. Vi har också lokaler för möten. Använd bokningsformuläret för att skicka din förfrågan. Inträde och att se bildspel är gratis för alla under våra ordinarie öppettider.  

Du bokar ett besök genom att använda vårt bokningsformulär.

Boka ett besök

Information om vandringsleder och andra friluftsanläggningar samt karta hittar du på webbsidan om Tåkerns naturreservat.

Undrar du hur tillgänglighet ser ut? Eller är du bara lite nyfiken? Här nedanför finns flera visuella rundturer där du kan klicka dig fram för att se hur det ser ut i och utanför naturum.


Välkommen att se hur det ser ut inne i naturum! Klicka dig runt i utställningen och lokalerna.


Klicka dig runt för att se hur det ser ut vid parkeringen med grillplatser och toaletter och ta dig genom entréporten ner till naturum.


Här kan du ta en visuell promenad upp i tornet och vidare runt på den vandringsled som är tillgänglig med såväl rullstol som barnvagn.

 

Följ med haren Ann-Sofie på jakt efter sin kompis Hasse. Stigen börjar utanför naturums entré. Promenaden går 700 meter runt i strandskogen. Längs vandringen träffar du olika djur. Kryp, klättra, lyssna... Sagostigen är en dopgåva från Östergötland till Prinsessan Estelle, hertiginna av Östergötland.

Folder om Prinsessan Estelles sagostig Pdf, 5.9 MB, öppnas i nytt fönster.

Live kamera från naturum Tåkern - tillfälligt ur funktion

Naturum Tåkern på Facebook

 

Kontakt