Naturum Tåkern

Vid fåglarnas sjö ligger naturum Tåkern, en port till naturen och kulturen i Tåkernbygden. "Sveriges vassaste naturum" är en unik byggnad, ritad av Wingårdhs arkitekter och helt klädd av vass.

Vi erbjuder ett rikt program av guidningar, fågelskådning, temadagar och föredrag. Naturumvärdarna är välkomnande, kunniga och inspirerande. Naturum Tåkern ägs av Naturvårdsverket och drivs av Länsstyrelsen Östergötland. Det är ett fantastiskt hus med utställning, filmsal och labrum.

Utanför naturum finns vandringsleder, fågeltorn, grillplatser, sagostig och naturlekplats. Välkommen att äta din matsäck vid våra rastplatser och tack för att du källsorterar ditt skräp efteråt.

Det kostar ingenting att ta del av naturums utställningar och anläggningar. Vissa guidningar kostar en slant, se mer under program. Inne i naturum har vi försäljning av bland annat böcker och souvenirer. En liten enkel kaffehörna finns. Betalar gör du med kort eller swish.

Februari

Lördagar och söndagar, klockan 10-15

Vecka 7 och 8 har vi extra öppet måndag - onsdag, klockan 10-15

Mars

Lördagar och söndagar klockan 10-15

4 april - 27 september

Varje dag mellan klockan 10-17

28 september - 1 november

Lördagar och söndagar klockan 10-15


Program för 2020 är inte riktigt klart än, men snart kommer det!

Ingen föranmälan krävs, om det inte specifikt anges i programmet. Grupper som vill gå på en guidning hänvisas till vårt bokningsformulär under "Boka guidning för skolklasser och grupper".

Naturum Tåkern ligger på södra sidan av Tåkerns naturreservat, i Glänås besöksområde, Väderstad.

Från E4, ta av i Väderstad, kör vänster i första rondellen, kör ca 3,5 km på gamla E4 mot Ödeshög (väg 918). Tag höger vid skyltning mot naturum Tåkern. Följ skyltning.

Åka till naturum med kollektivtrafik

Hit kan du resa med närtrafik vardagar kl. 09.00-12.30, 17.00-22.00 samt lördagar och söndagar kl. 09.00-17.00. Ring Östgötatrafikens beställningscentral på telefonnummer 0771- 71 10 20, senast två timmar innan du vill resa.

Fågelskåda, håva småkryp eller boka barnkalas på naturum. Naturvägledning för skolklasser och fortbildning för lärare. Vi erbjuder guidningar med olika tema som passar för barn, kollegor och vänner. Vi har också lokaler för möten. Använd bokningsformuläret för att skicka din förfrågan. Inträde och att se bildspel är gratis för alla under våra ordinarie öppettider.  

Bokning

Du bokar ett besök genom att använda vårt bokningsformulär.

Boka ett besök

Följ med haren Ann-Sofie på jakt efter sin kompis Hasse. Stigen börjar utanför naturums entré. Promenaden går 700 meter runt i strandskogen, förbi en orkidéäng, ut till öppet vatten och genom vassen. Längs vandringen träffar du olika djur som bor i skogen. Kryp, klättra, lyssna... Men vem kan hitta Hasse? Sagostigen är en dopgåva från Östergötland till Prinsessan Estelle, hertiginna av Östergötland.

Folder om Prinsessan Estelles sagostigPDF

Välkommen att klicka dig runt på en visuell rundtur inne på naturum!


Här nedan kan du se hur det ser ut vid perkeringen och entréporten ner till naturum med grillplatser och toaletter.


Här nedan kan du ta en visuell promenad upp i tornet och vidare runt på den vandringsled som är tillgänglig med såväl rullstol som barnvagn.

Naturum Tåkern på Facebook

 

Kontakt