Loreberg naturreservat

Skogen i Lorebergs naturreservat har länge varit till glädje för Lotorpsborna, vilket många stigar vittnar om. Vill du ha kilometerlång vy över skogslandskapet kan en klättring uppför Loreberg ge utdelning. Terrängen i övrigt är till stor del bara måttligt kuperad och det är förhållandevis lätt att ta sig fram, bland annat till strandkanten utmed sjön Norra Blekgrenen.
Lorebergs natur och historia
Lorebergs naturreservat är småkuperat med gammal barrskog. Variationen av olika livsmiljöer bidrar till de höga naturvärdena. Här växlar miljöerna mellan solvarma tallhöjder, skuggigare barrblandskogar, tallrismossar och öppna kärr. Några rejäla bergshöjder finns också, där den mest framträdande är Loreberg i områdets östra del. På denna höjd finns resterna av en fornborg.
Fornborgen "Loreberg" är troligen från folkvandringstid omkring år 400 före Kristus. Att borgen placerades på ett berg är ingen slump. Bergets branta sidor fungerade som ett naturligt skydd mot inkräktare. På södra sidan av berget var skyddet förstärkt med med en eller flera stenvallar. I dag återstår endast några mindre rester av stenvallen.
Reservatet har gott om gamla tallar och granar. Skogen bär spår av någon form av "störning", till exempel historisk plockhuggning, bete eller brand. Det har gett möjlighet för de magnifika tallarna i området att etablera sig och bli gamla.
Lavfloran och svampfloran är rik, men det finns även flera sällsynta mossor. Många av de arter som är funna i området visar att området har varit skog under en historiskt sett lång period. Arterna talar också om för oss att det också funnits död ved i tillräcklig mängd under hela tiden.
Som en följd av den extremt torra sommaren år 2018 har granbarkborrar angripit en stor del av granskogen i området. Under 2020 och 2021 genomförde Länsstyrelsen åtgärder i reservatet för att försöka bekämpa granbarkborrarna. Nyangripna granar fälldes och barkades vid en väl vald tidpunkt för att ge maximal effekt av bekämpningen. Idag ser dessa ytor ut som hyggen med högstubbar och stammarna som ligger kvar som ett plockepinn. Den döda veden gör nytta för flera lavar, mossor, svampar och insekter.
För dig som besökare
I Lorebergs naturreservat finns en orangemarkerad vandringsled som heter "Fornborgsrundan". Från parkeringen och tillbaka ger leden en vandring på 2,4 kilometer. Leden är överlag lätt att vandra. Men en svår passage med branta stigningar finns där leden går upp till fornborgen Loreborg. Uppe på toppen får du en fin utsikt över skogarna och de små sjöarna Bårsjön och Kvarsjön.
En anordnad grillplats finns vid sjön Norra Blekgrenens strand. Från parkeringen är det cirka en kilometers promenad på markerad led fram till grillplatsen.

Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Regler för besökare i Lorebergs naturreservat ur beslutet från 2017. Texten är förenklad:
- Du måste hålla ditt husdjur i koppel.
- Du får endast cykla på befintlig grusväg.
- Du får inte göra skada på levande eller döda träd och buskar genom att till exempel ta grenar eller annan ved, bryta kvistar eller fälla träd.
- Du får inte samla insekter, spindlar, snäckor, musslor, sniglar, kräftdjur, mossor, lavar eller vedsvampar.
- Du får inte skada djurlivet.
- Du får inte skada sten, berg eller mark genom att borra, spränga, gräva, rista, hacka eller måla.
- Du får bara göra upp eld på grillplats som har anordnats av Länsstyrelsen.
- Du behöver särskilt tillstånd från Länsstyrelsen för att få anordna tävling eller läger.
- Du behöver särskilt tillstånd från Länsstyrelsen för att få utföra undersökning som kan leda till skada på växtlivet eller djurlivet.
Serviceinformation
Fakta
Storlek: 55 hektar
Skyddsår: 2017
Kommun: Finspång
Markägare: privat
Förvaltare: Länsstyrelsen Östergötland
Hitta hit
Med Kollektivtrafik
Du kan ta bussen som går mellan Finspång och Igelfors och gå av på hållplats "Bygatan" i Lotorp. Från hållplatsen är det sedan 1,5 kilometers promenad till Lorebergs naturreservat. promenaden går längs Bygatan och på markerad vandringsled i skogen.
Med cykel
En sammanhängande cykelväg finns mellan Finspång och Lotorp som går parallellt med bilvägen.
Med bil
Lorebergs naturreservat ligger cirka fem kilometer från Finspång i utkanten av samhället Lotorp. I Lotorp åker du in på Bygatan och där Bygatan tar slut ligger reservatets parkering som har plats för tre bilar.
Med GPS
För att hitta parkeringen via GPS/kartapp i din telefon, skriv in dessa koordinater (WGS84) i sökrutan: 58.73724,15.81038
Kontakt
Enheten för skötsel av skyddad natur
Telefon 010-223 50 00