Trollegater naturreservat naturreservat

Trollegater är en av Sveriges största urbergsgrottor. I grottan finns ett system av gångar som är nära hundra meter långt. Grottan ligger i södra Östergötland där antalet urbergsgrottor är fler än någon annanstans i Norden. Äventyr och spänning väntar dig som vill utforska Trollegater!

Man anser att Trollegater började bildas efter att den senaste landisen smält bort från södra Östergötland. Då inträffade ett antal jordbävningar, som ledde till sprickor i urberget. När landisen försvunnit utlöstes spänningar i berggrunden på grund av landhöjningen. Sprickorna i urberget vidgades och fördjupades och bergblocken försköts. Så bildades ett antal grottor och djupa klyftor i omgivningarna.

Den stora grottan, där det enligt folksägnen bodde troll, är den mest intressanta. Genom en smal gång kommer du till en sal. I bortre änden på salen finns öppningar till två långa gångar som längst in är förbundna med varandra. Höjden i grottan varierar. På några platser kan du stå upprätt medan andra ställen kräver att du ålar dig fram. Grottan är totalt 110 meter lång.

Förutom stora grottan finns ett antal mindre grottor och hålor att upptäcka så som "Trollgränd", "Jojes hål", "Grytet", "Metkroken", "Hästskon" och "Långa hålet".

För dig som besökare

Vid reservatet finns en parkering med plats för cirka 15 bilar. För buss finns en särskild parkering. Du kan även ta dig hit till fots via Östgötaleden som går längs bilvägen som passerar Trollegater. Vid parkeringen finns rastplats med fikabord, torrdass och ett grillhus där du kan sitta under tak och grilla och inta din matsäck. En grillplats samt ett fikabord finns även uppe vid grottorna.

Utanför grillhuset finns en liten aktivitetsbana där barnen kan testa sin balans på stockar och stenar.

Från parkeringen går en cirka 200 meter lång vandringsled med orange markering som leder upp till grottorna. Grottorna är inte skyltade, utan du får själv leta upp dem och utforska området.

För dig som vill utforska grottorna rekommenderas oöm klädsel, pannlampa eller ficklampa. Hjälm kan också vara bra att ha på sig. Grottorna är mörka och ibland kommer trånga passager där du måste åla på magen för att ta dig förbi. Den som vill hålla sig ovan jord kan gå i de långa och breda sprickorna - "gatera".

Kinda turism anordnar guidningar i Trollegater. Läs mer på Kinda turisms webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Regler för besökare. Detta är ett kortfattat utdrag ur beslutet om Trollegaters naturreservat från 1980.

  • Du får inte hacka, gräva eller på annat sätt skada grottbildningen och dess omgivning.
  • Du får bara göra upp eld på särskilt iordningställd eldplats.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förEldplats Eldplats
  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förRastplats Rastplats
  • Ikon förTorrdass Torrdass
  • Ikon förVandringsled Vandringsled

Fakta

Storlek: 2,56 hektar

Skyddsår: 1980

Kommun: Kinda

Markägare: Kinda häradsallmänning

Förvaltare: Länsstyrelsen Östergötland

Hitta hit

Kontakt

Enheten för skötsel av skyddad natur

Telefon 010-223 50 00

Felanmälan i naturreservatet

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss