Risk för vattenbrist i Östergötlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Vålberga mosse naturreservat

Här kan du uppleva en sällsynt miljö på östgötaslätten - en mosse. Du kan ströva omkring bland kortvuxna men gamla tallar. I de centrala delarna glesnar skogen och här finns de öppna delarna av mossen där marken gungar under fötterna.

Redan när du tagit några stövelkliv in i reservatet känner du den aromatiska doften av skvattram. I början av sommaren bländas man av den knähöga buskens vita blommor. Skvattram är en rhododendron och tack vare sin starka doft användes bladen förr till att bli av med ohyra.

Nere på marken blommar rosling i ljusviolett och hjortronet i skira vita nyanser. Ute på de öppna delarna trivs den köttätande växten rundsileshår. Marken byggs upp av vitmossor som praktvitmossa, tallvitmossa och klubbvitmossa.

Vålberga mosse är numera unik där den ligger i kanten av östgötaslätten. Förr var våtmarker som denna betydligt vanligare på slätten men har efter alla dikningar blivit en sällsynthet.

På större delen av mossen växer det småvuxen tall. Även om tallarna är små är flera av dem gamla. De växer nämligen sakta på den näringsfattiga och blöta myren. De döda torrtallarna är hårda i veden och erbjuder därför hemvist till många insekter och deras larver under en lång tid.

Vålberga mosse är en högmosse vilket gör att de centrala delarna är torrare. Mossen omgärdas av en blöt kärrkant, kallad lagg. Laggen är mer näringsrik och har därför en annorlunda flora. De lite saftigare växterna där gillas av älg och rådjur. Med lite tur kan du se dem under din morgon- eller kvällsvandring.

För dig som besökare

Så hittar du hit: På vägen mellan Österstad och Brunneby musteri tar du av på en liten väg mot Vålberga gård och stugområde. Mitt i stugområdet finns en mindre parkeringsplats för naturreservatets besökare. Här får cirka tre bilar plats och det finns informationstavla om naturreservatet. Det finns ingen vandringsled men du kan själv följa vägen ner mot sjön Boren och sedan promenera in i skogen för att uppleva tallrismossens natur. Det är bitvis en blöt miljö så ha på dig stövlar eller högskaftade kängor.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Samtliga regler för reservatet finner du i beslutet. Regler för allmänheten finns också vanligen på skylt vid reservatets entré.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering

Fakta

Storlek: 78,4 hektar

Skyddsår: 2008

Kommun: Motala

Markägare: privat och Naturvårdsverket

Förvaltare: Länsstyrelsen Östergötland

Hitta hit

Kontakt

Enheten för skötsel av skyddad natur

Telefon 010-223 50 00