Ombergsliden naturreservat
I Ombergsliden finns vilda orkidéer. De växer i kalkrika och näringsfattiga kärr. Här kan du bland annat njuta av den ovanliga luktsporren. Eller doftyxne som den också kallas. En vandringsled tar genom reservatets fina delar. Även upp till Ombergslidens topp där du har en härlig utsikt över Tåkern.
Natur och arter i Ombergsliden
Längs östra Omberg ligger många små kalkkärr. Inbäddade i skogen öppnar de sig här och var som gläntor. I Ombergslidens naturreservat finns en av de fem finaste kalkkärren. Det har en mycket rik flora.
Under sommaren kan du finna många olika orkidéer här. En av dem är den sällsynta luktsporren. Andra orkidéer som finns är flugblomster, ängsnycklar, blodnycklar och vaxnycklar. Den fuktiga och kalkrika miljön ger också goda förhållanden för flera sällsynta landsnäckor.
Fjällväxten svarthö lever kvar i ett av kärren alltsedan inlandsisen drog sig tillbaka. Tätört är en annan speciell växt. Med sina klibbiga blad fångar den små insekter. På det viset får den sitt behov av näringsämnet kväve. Bland halvgräsen finner man karaktärsväxter som axag och gräsull.
I de öppna beteshagarna fladdrar många olika arter av fjärilar. I betesmarkernas torrare delar finns en blomsterrik stäppängsflora. I reservatet ingår också en skog som ska få utvecklas till urskog.
Att besöka Ombergslidens naturreservat
Vid reservatets parkering finns informationsskyltar och flera fikabord. Nära parkeringen finns ett torrdass som är tillgängligt för personer med nedsatt rörelseförmåga.
Från parkeringen startar vandringsleden "orkidéstigen" som totalt är 1,4 kilometer lång och går i flera rundslingor genom hagmarkerna. Träspänger tar dig torrskodd över de blöta kalkkärren. Sommartid betas hagmarkerna av nötkreatur. Då är vi tacksamma om du inte har med dig hund in i hagen eftersom det kan stressa betesdjuren och göra dem rädda och aggressiva.
I direkt anslutning till reservatet ligger en slalombacke. Vintertid håller friluftsfrämjandet backen och skidliften öppen för allmänheten. Då är även caféet öppet som ligger på toppen av backen. Här uppifrån har du året runt en fin utsikt över Ombergsliden och Tåkern med omgivningar.
Nedanför skidbacken ligger det mest exklusiva kalkkärret "luktsporrekärret". Runt kärret går en cirka 300 meter lång spång som är extra bred för att kunna ta sig fram med rullstol eller barnvagn. Detta kärr sköts med slåtter en gång om året.
Ombergsliden är ett av sex naturreservat på Omberg. I naturreservaten ansvarar Länsstyrelsen för friluftsanläggningarna men utanför naturreservaten, i Ekopark Omberg är det Sveaskog som ansvarar för anläggningarna. I Ekopark Omberg finns många vandringsleder, rastplatser, vindskydd, torrdass och grillplatser. Information om Ekoparken och dess anläggningar hittar du på Sveaskogs webb om Ekopark Omberg.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Regler för besökare, ur besluten om Ombergslidens naturreservat från 2020 och 2024. Texten är förenklad.
- Du får inte hacka, gräva eller på annat sätt skada markytan eller fast naturföremål.
- Du får inte gräva upp växter eller plocka blommor, gräs och mossor.
- Du får inte samla insekter, snäckor och andra ryggradslösa djur.
- Du får inte parkera annat än på iordningställd parkeringsplats.
- Du får inte tälta eller uppställa husvagn.
- Du får bara göra upp eld på anvisad plats.
Serviceinformation
Fakta
Storlek: 27,3 hektar
Skyddsår: 1989 och utvidgat 1998 och 2016
Kommun: Vadstena
Markägare: Naturvårdsverket och privat
Förvaltare: Länsstyrelsen Östergötland
Hitta hit
Med bil
Ombergsliden ligger på Ombergs östra sida på vägen mellan Ödeshög och Vadstena. Knappt två mil från Vadstena svänger du av vid skyltning mot naturreservat och skidanläggning. Naturreservatets parkering har plats för minst 30 bilar.
Med GPS
För att hitta parkeringen via GPS/kartapp i din telefon, skriv in dessa koordinater (WGS84) i sökrutan: 58.35650,14.68805
Kontakt
Enheten för skötsel av skyddad natur
Telefon 010-223 50 00