Risk för gräsbrand i Östergötlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Hallstad ängar naturreservat

Hallstad ängar är en unik äng med hamlade lindar som ligger naturskönt vid sjön Järnlundens södra strand. Lindarna är gamla, knotiga och ihåliga som ett resultat av regelbunden skörd av lövverket. Här finner du en rik blomsterprakt med en mångfald örter och gräs.

Om Hallstad ängar

Hallstad ängar är ett lindänge. Det är unikt. Inte i någon annan äng på svenska fastlandet växer en så stor mängd beskurna lindar. De över tvåhundra träden hamlas vilket betyder att de beskärs med jämna mellanrum.

Förr var det nödvändigt att skörda löven inför vintern så att djuren skulle få tillräckligt att äta. En annan fördel med hamlade träd är att trädets krona begränsas. Gräsväxten gynnas av att skuggas mindre. Det är ändå gräset som är det viktigaste djurfodret.

Under våren och de första sommarmånaderna blommar en mångfald växter rikligt i Hallstad ängar. Du kan hitta gullviva, blåklocka, solvända, kattfot, jungfrulin, svinrot, darrgräs, vårbrodd och många fler. I slutet av juli, när de flesta örter satt frö, genomförs slåtter på gammalt vis i ängen.

Under mer än tusen år, ända fram till mitten av 1800-talet, var ängen bondens viktigaste fodermark. Här hämtade han vinterfoder i form av hö och löv åt sina husdjur genom slåtter och hamling. Idag finns inte många slåtterängar kvar i Sverige.

För dig som besökare

Här finns flera fina vandringsmöjligheter. Markerade vandringsleder går både till det närliggande naturreservatet Borgarmon och till naturreservatet Klevberget. Lederna är sammanknutna till en rundslinga på cirka tre kilometer som tar dig genom alla tre naturreservaten. Vill du göra en lång vandring på drygt en mil kan du följa Östgötaleden hela vägen till de spännande grottorna i Trollegaters naturreservat.

I reservatet finns en naturlig sandstrand vid sjön Järnlunden med gott om plats för sol, bad och lek. Här finns flera fikabord. Observera att det inte är tillåtet att elda på stranden eller på andra platser i reservatet. Vill du grilla kan du göra det på den anordnade grillplatsen och vindskyddet vid parkeringen. Det finns ännu ett vindskydd med grillplats cirka 250 meter söder om parkeringen, utmed Hallstadån. Vid parkeringen finns dass som är tillgängligt med rullstol.

Större delen av reservatet betas sommartid av får och åsnor. Under denna period avråder vi från att gå in med hund i hagarna eftersom det kan göra betesdjuren stressade.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Regler för besökare. Detta är ett kortfattat utdrag från beslutet om Hallstad ängar naturreservat från 1995.

 • Du får inte hacka, gräva, rista, måla eller på annat sätt skada markytan eller fast naturföremål.
 • Du får inte plocka eller gräva upp blommor, gräs, mossor eller lavar.
 • Du får inte göra upp eld.
 • Du måste hålla din hund kopplad.
 • Du får inte köra moped eller annat motordrivet fordon.
 • Du får inte tälta.
 • Du får inte spela musik eller ljud på ett störande sätt.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

 • Ikon förBad/badplats Bad/badplats
 • Ikon förEldplats Eldplats
 • Ikon förInformationstavla Informationstavla
 • Ikon förParkering Parkering
 • Ikon förRast-/vindskydd Rast-/vindskydd
 • Ikon förRastplats Rastplats
 • Ikon förTorrdass Torrdass
 • Ikon förVandringsled Vandringsled

Fakta

Storlek: 7,6 hektar

Skyddsår: 1979

Kommun: Kinda

Markägare: privat

Förvaltare: Länsstyrelsen Östergötland

Hitta hit

Med kollektivtrafik

Närmaste busshållplats heter "Rimforsa riksväg 34" och ligger cirka 3,5 kilometer från reservatet. Från hållplatsen kan du gå längs Östgötaleden cirka 3,5 kilometer fram till reservatet.

Med kanot/kajak eller skridsko

Längs reservatets parkering rinner Hallstadån ut i sjön Järnlunden. Vid parkeringen kan du lägga i eller ta upp kanot/kajak i Hallstadån.

Med cykel

På parkeringen finns särskild cykelparkering där du kan låsa fast din cykel.

Med bil

Hallstad ängar ligger cirka 3,5 kilometer nordväst om Rimforsa. Se kartan nedan. Vid Hallstad ängar finns en stor parkering med plats för många bilar. Det finns även plats för buss att vända på parkeringen. Särskild parkering finns för personer med funktionsvariation.

Med GPS

För att hitta parkeringen via GPS/kartapp i din telefon, skriv in dessa koordinater (WGS84) i sökrutan: 58.15120,15.64508

Kontakt

Enheten för skötsel av skyddad natur

Telefon 010-223 50 00

Felanmälan i naturreservatet

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3, Linköping

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss