Kristineberg naturreservat
Kristineberg är ett stort orört skogsområde med en varierad natur och spår efter gruvbrytning. Landskapet påminner om Tivedens vilda skogar några mil härifrån.
Kristineberg är högt beläget på upp till 190 meters höjd. Naturen växlar mellan karga torra hällmarker och dramatiska sprickdalar med torra mattor av fuktig mossa i granskogen. I de höglänta delarna växer tallskog på hällarna, en miljö som uppskattas av tjäder och andra skogsfåglar som till exempel tofsmes, talltita och olika hackspettar.
Lilla Grissjögölen är en liten tjärn omgiven av knotiga tallar och doftande skvattram. Här växer missne med sina oansenliga blommor i en tjock kolv. Nedanför kolven sitter det stora vita hölsterbladet som gör blomman så vacker.
Vid tjärnen finns också en liten höjd varifrån du kanske får syn på smålommen. Den bygger ett enkelt bo vid stranden av små sjöar och tjärnar omslutna av våtmarker och skog.
Hela området ligger i en geologiskt intressant trakt i närheten av Zinkgruvan. Öster om naturreservatet finns flera gruvhål. Även i det sydligaste hörnet kan du hitta en gammal provbrytning, som visar att det har sökts efter malm här.
För dig som besökare
Reservatet är bitvis lite otillgängligt, men också väldigt inbjudande. En parkering med plats för minst fem bilar ligger centralt vid reservatet. I övrigt finns inga leder eller andra anordningar för dig som besökare men du är välkommen att upptäcka reservatet efter egen förmåga.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Regler för besökare i Kristinebergs naturreservat ur beslutet från 2011. Texten är förenklad:
- Du får inte skada sten, berg och mark genom att borra, spränga, gräva, rista, hacka eller måla.
- Du får inte samla grenar och annat trä.
- Du får inte göra skada på vare sig levande eller döda träd och buskar.
- Du får inte gräva upp växter.
- Du får inte samla mossor, lavar eller svampar men du får plocka matsvamp.
- Du får inte samla insekter, spindlar, snäckor, musslor, sniglar, maskar och kräftdjur.
- Du behöver särskilt tillstånd från Länsstyrelsen för att få utföra undersökning som kan skada växtlivet eller djurlivet.
- Du behöver särskilt tillstånd från Länsstyrelsen för att få anordna tävling eller läger.
Serviceinformation
Fakta
Storlek: 36,5 hektar
Skyddsår: 2011
Kommun: Motala
Markägare: privat
Förvaltare: Länsstyrelsen Östergötland
Hitta hit
Kontakt
Enheten för skötsel av skyddad natur
Telefon 010-223 50 00