Norra Finnledens tallskog naturreservat
Norra Finnledens tallskog är en skärgårdsskog som ligger sydväst om Söderköping. Här möts du av rundslipade berghällar i gränsen mellan skog och hav. Här regerar knotiga gammeltallar i storskogen och här kan du spana ut över fjärdarna i havsörnens rike.
I de flesta delar av reservatet växer en gles tallskog med många gamla träd. Flera träd är 150 år gamla men några mycket äldre än så. Särskilt i svackor i terrängen finns äldre granar. Torrträd och träd som fallit skapar variation och naturskogskänsla.
På och i den döda veden lever många annars ovanliga djur, växter och svampar. Anmärkningsvärda är bland annat skalbaggarna barrpraktbagge och blompraktbagge. Deras larver lever i veden på döda och halvdöda gamla tallar. Precis som andra vedinsekter gnager sig de nykläckta baggarna ut ur stammen och lämnar ett hål efter sig, som hos barrpraktbaggen är ovanligt stort. De vuxna djuren ser man sällan.
I naturreservatet finns också en liten sumpskog med bland annat gran, tall, björk och al. Här trivs bland annat den näpna stjärtmesen som du kan se komma i små flockar. Ofta gör den sig hörd med ett ljust och lite vasst kvitter. Med sitt vita duniga huvud och ovanligt långa stjärt är det svårt att inte bli berörd av denna söta fågel.

I Norra Finnledens tallskog finns död ved av olika slag. Foto: Jens Johannesson
För dig som besökare
Det finns ingen parkering eller andra anordningar för dig som besökare. Men du är välkommen att uppleva området efter egen förmåga.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Regler för besökare. Detta är ett kortfattat och förenklat utdrag ur beslutet om Norra Finnledens tallskog taget år 2020.
- Du får inte ta ved, fälla träd eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar.
- Du får inte skada sten, berg och mark genom att borra, spränga, gräva, rista, hacka eller måla.
- Du får inte samla insekter, spindlar, småkryp, snäckor, sniglar, musslor och kräftdjur. Undantag är om du plockar enstaka individer för artbestämning.
- Du behöver särskilt tillstånd från Länsstyrelsen för att få anordna tävlingar.
- Du behöver särskilt tillstånd från Länsstyrelsen för att få utföra vetenskaplig studie som kan leda till negativ påverkan på växter eller djur.
Fakta
Storlek: 16 hektar
Skyddsår: 2020
Kommun: Söderköping
Markägare: Privat
Förvaltare: Länsstyrelsen Östergötland
Hitta hit
Kontakt
Enheten för skötsel av skyddad natur
Telefon 010-223 50 00