Svartåmynningen naturreservat
Vid Svartåmynningen finns en av Östergötlands finaste fågellokaler. Vår och höst rastar ett stort antal flyttfåglar här. Många fåglar häckar också på de vidsträckta strandängarna, bland annat rödspov.
Svartåns mynning i sjön Roxen är en av de finaste fågellokalerna i Östergötland. Kring en udde uppbyggd av sand utbreder sig vidsträckta strandängar och mindre vassområden, sammanlagt har cirka 200 fågelarter setts här.
Redan i månadsskiftet mars/april, när isen går upp i Svartåmynningen, samlas stora mängder fågel; storskrak, salskrak, knipa och vigg, vid det öppna vattnet. I april/maj översvämmas strandängarna av vårfloden. Rastande flockar med änder, vadare och jagande rovfåglar på väg mot norr söker föda på ängarna.
Av de häckande fåglarna vid Svartåmynningen är skrattmåsen den som syns och hörs mest. Vårens budbärare, tofsvipan, häckar i reservatet liksom till exempel rödspov, rödbena, enkelbeckasin, gulärla och ängspiplärka.
I oktober/november rastar gäss och andra sjöfåglar i stora antal vid strandängarna.
För dig som besökare
Svartåmynningen ligger längs bilväg 1136 mellan Linköping och Berg. Parallellt med denna bilväg går också en gång- och cykelväg. Det finns tre entréer till reservatet. Den södra vid Sättuna, den mellersta vid Nybrobaden och den norra vid Sjövik. Närmaste busshållplats heter "Kagavägen" och ligger cirka 600 meter från fågeltornet i Sättuna respektive cirka 1,3 kilometer från fågeltornet vid Nybrobaden.
Sättuna-entrén:
Ligger närmast Linköping, cirka tre kilometer från Tornby. Här finns ett fågeltorn, ett dass och fikabord. Anläggningarna är tillgängliga för personer med rörelsehinder. Parkeringen har plats för tio bilar. Från parkeringen går du en markerad led på cirka 550 meters till fågeltornet. Det finns även en parkering som ligger precis intill fågeltornet men den är endast avsedd för personer med rörelsehinder. Denna parkering har plats för tre bilar. Tips! Ratta in kikaren på "Sättunahögen", en gravhög från bronsåldern som ligger på åkern utanför naturreservatet men som syns väl från tornet.
Nybrobaden-entrén:
Här finns ett fågeltorn, ett dass och flera fikabord. Anläggningarna är tillgängliga för personer med rörelsehinder. Parkeringen har plats för tio bilar. Från parkeringen går du en markerad led på cirka 600 meters till fågeltornet. Det finns även en parkering som ligger cirka 300 meter från fågeltornet men den är endast avsedd för personer med rörelsehinder. Denna parkering har plats för fem bilar.
Sjövik-entrén:
Ligger cirka två kilometer från Berg. Anläggningarna här sköts av Linköpings fågelklubb. Parkeringen har plats för tio bilar och delas med kunder till trädgårdshandeln. Från parkeringen är det en promenad på cirka 350 meter till fågeltornet. Promenaden går längs en åker och stigen är inte markerad.
Från våren till hösten betas reservatet av nötkreatur. Under denna period rekommenderar vi att inte går in med hund i hagarna eftersom det kan göra betesdjuren stressade och aggressiva.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Regler för besökare. Detta är ett kortfattat utdrag från beslutet om Svartåmynningens naturreservat från 2008.
- För att inte störa fåglarna under häckningen får du inte vistas på strandängarna och vassområdet under tiden 1 april - 30 juni. Undantag är vandringslederna och fågeltornen där du alltid är välkommen.
Serviceinformation
Fakta
Storlek: 322 hektar
Skyddsår: 1975
Kommun: Linköping
Markägare: Naturvårdsverket och privata
Förvaltare: Länsstyrelsen Östergötland
Hitta hit
Kontakt
Enheten för skötsel av skyddad natur
Telefon 010-223 50 00