Hackelboön naturreservat

Hackelboön ligger i sjön Järnlunden. Här kan du som färdas på riksväg 34 vila en stund och kanske ta en promenad längs vattenbrynet. För alla nyfikna barn och barnsliga vuxna finns även fem kluriga uppdrag att lösa i Hackelboö!

Från Trafikverkets rastplats går du den spångade leden genom spännande sumpskog. Här växer alar med rötter som styltor över marken för att undkomma den blöta marken. Hackelboön bestod en gång i tiden av åtta mindre öar. Men då Kinda kanal byggdes på 1800-talet, sänktes Järnlundens vattennivå cirka 1,5 meter och öarna smälte samman. Till stor del vandrar du alltså på gammal sjöbotten.

Där spången slutar öppnar sig landskapet och du kliver in en fårhage. På kullarna står grova ekar och hamlade lindar. Om våren kan du njuta av hagens blomster med olika sippor, tandrot, gullvivor, liljekonvaljer, lungört och vårärt. I maj blommar även några exemplar av Adam och Eva, en vacker orkidé som man normalt bara ser i skärgården. Längs stranden finns hällmarker där det går bra att bada. Det finns också en naturlig sandstrand norr om udden med namnet Tjurhuvud.

För dig som besökare

Hackelboö ligger vid en trafikrastplats med parkering, vändplats för buss, WC, fikabord, soptunna och informationsskyltar. Från rastplatsen går en vandringsled genom reservatet fram till en liten badplats med klipphäll och naturlig sand. Vid stranden finns en grillplats och ett fikabord. Hackelboön går också att besöka från sjön, antingen med kanot eller liten båt eller på vintern med skridskorna på.

Med lekfullhet, skarp blick och vaket sinne kan du lösa de fem uppdragen som finns på Hackelboön. Om du lyckas lista ut lösenordet kan du kalla dig naturagent. Den här upplevelseanläggningen är skapad för barn i 8-12 årsåldern men självklart får alla som vill testa att bli naturagenter! De yngsta kan behöva hjälp att läsa och hitta. Vid reservatets entré och bad finns låda där du kan ta den uppdragslapp som behövs när du ska gå upplevelsestigen.

Föreskrifter

Samtliga regler för reservatet finner du i beslutet. Regler för allmänheten finns också vanligen på skylt vid reservatets entré.

Serviceinformation

  • Bad/badplats Bad/badplats
  • Eldplats Eldplats
  • Informationstavla Informationstavla
  • Parkering Parkering
  • Rastplats Rastplats
  • Toalett Toalett
  • Vandringsled Vandringsled

Kontakt

Länsstyrelsen Östergötland

Fakta

Storlek: 39 hektar
Skyddsår: 1973
Markägare: Staten och privat
Förvaltare: Länsstyrelsen Östergötland