Hackelboön naturreservat

Hackelboön ligger i sjön Järnlunden. Här kan du som färdas på riksväg 34 vila en stund och kanske ta en promenad längs vattenbrynet. För alla nyfikna barn och barnsliga vuxna finns även fem kluriga uppdrag att lösa i Hackelboö!

Från Trafikverkets rastplats går du stigen genom en spännande sumpskog. Här växer alar med rötter som styltor över marken för att undkomma den blöta marken. Hackelboön bestod en gång i tiden av åtta mindre öar. Men då Kinda kanal byggdes på 1800-talet, sänktes Järnlundens vattennivå cirka 1,5 meter och öarna smälte samman. Till stor del vandrar du alltså på gammal sjöbotten.

Efter en stund öppnar sig landskapet och du kliver in en fårhage. På kullarna står grova ekar och hamlade lindar. Om våren kan du njuta av hagens blomster med olika sippor, tandrot, gullvivor, liljekonvaljer, lungört och vårärt. I maj blommar även några exemplar av Adam och Eva, en vacker orkidé som man normalt bara ser i skärgården. Längs stranden finns hällmarker där det går bra att bada. Det finns också en naturlig sandstrand norr om udden med namnet Tjurhuvud.

För dig som besökare

Hackelboön ligger vid en trafikrastplats med parkering, vändplats för buss, WC, fikabord, soptunna och informationsskyltar. En parkering avsedd för rörelsehindrade finns och WC samt flera fikabord är tillgängliga med rullstol.

Från rastplatsen går en vältrampad stig genom reservatet fram till en liten badplats med klipphäll och naturlig sand. Promenaden från parkeringen till badplatsen är totalt cirka 500 meter lång. De första 300 metrarna går på en bred och plan stig med fingrus. Här är det lätt att ta sig fram med till exempel barnvagn eller rollator och uppleva sumpskogen och alla dess fåglar. Sista sträckan genom hagen är vandringsleden smalare och mer kuperad. Du kommer in till hagen via en självstängande grind.

Vid stranden finns en grillplats och ett fikabord. Hackelboön går också att besöka från sjön, antingen med kanot eller liten båt eller på vintern med skridskorna på.

Med lekfullhet, skarp blick och vaket sinne kan du lösa de fem uppdragen som finns på Hackelboön. Om du lyckas lista ut lösenordet kan du kalla dig naturagent. Den här upplevelseanläggningen är skapad för barn i 8-12 årsåldern men självklart får alla testa att bli naturagenter! De yngsta kan behöva hjälp att läsa och hitta. Vid reservatets entré och bad finns låda där du kan ta den uppdragslapp som behövs när du ska gå upplevelsestigen.

Sommartid betas området av får. Under denna period rekommederar vi att du inte går in med hund i hagen eftersom det kan göra djuren stressade. För dig med hund går det istället bra att vika av från stigen och gå utanför staketet söderut mot Tjurhuvud.

Föreskrifter

*Regler för besökare i Hackelboöns naturreservat:

 • Du får inte gräva upp växter.
 • Du får inte tälta eller ställa upp husvagn.
 • Du får bara göra upp eld på anordnad eldplats.
 • Du måste hålla din hund kopplad.
 • Du får inte spela musik eller ljud på ett störande sätt.

*Detta är ett kortfattat utdrag från beslutet om Hackelboöns naturreservat från 1978.

Serviceinformation

 • Bad/badplats Bad/badplats
 • Eldplats Eldplats
 • Informationstavla Informationstavla
 • Parkering Parkering
 • Rastplats Rastplats
 • Tillgänglighet Tillgänglighet
 • Toalett Toalett
 • Vandringsled Vandringsled

Kontakt

Länsstyrelsen Östergötland