Hackelboön naturreservat

Hackelboön ligger i sjön Järnlunden. Här kan du som färdas på riksväg 34 vila en stund och kanske ta en promenad längs vattenbrynet. För alla nyfikna barn och barnsliga vuxna finns även fem kluriga uppdrag att lösa i Hackelboö!

Från Trafikverkets rastplats går du den spångade leden genom spännande sumpskog. Här växer alar med rötter som styltor över marken för att undkomma den blöta marken. Hackelboön bestod en gång i tiden av åtta mindre öar. Men då Kinda kanal byggdes på 1800-talet, sänktes Järnlundens vattennivå cirka 1,5 meter och öarna smälte samman. Till stor del vandrar du alltså på gammal sjöbotten.

Där spången slutar öppnar sig landskapet och du kliver in en fårhage. På kullarna står grova ekar och hamlade lindar. Om våren kan du njuta av hagens blomster med olika sippor, tandrot, gullvivor, liljekonvaljer, lungört och vårärt. I maj blommar även några exemplar av Adam och Eva, en vacker orkidé som man normalt bara ser i skärgården. Längs stranden finns hällmarker där det går bra att bada. Det finns också en naturlig sandstrand norr om udden med namnet Tjurhuvud.

För dig som besökare

Hackelboö ligger vid en trafikrastplats med parkering, vändplats för buss, WC, fikabord, soptunna och informationsskyltar. Från rastplatsen går en vältrampad stig genom reservatet fram till en liten badplats med klipphäll och naturlig sand. Promenaden från parkeringen till badplatsen är cirka 500 meter lång.

Vid stranden finns en grillplats och ett fikabord. Hackelboön går också att besöka från sjön, antingen med kanot eller liten båt eller på vintern med skridskorna på.

Med lekfullhet, skarp blick och vaket sinne kan du lösa de fem uppdragen som finns på Hackelboön. Om du lyckas lista ut lösenordet kan du kalla dig naturagent. Den här upplevelseanläggningen är skapad för barn i 8-12 årsåldern men självklart får alla testa att bli naturagenter! De yngsta kan behöva hjälp att läsa och hitta. Vid reservatets entré och bad finns låda där du kan ta den uppdragslapp som behövs när du ska gå upplevelsestigen.

Sommartid betas området av får. Under denna period rekommederar vi att du inte går in med hund i hagen eftersom det kan göra djuren stressade. För dig med hund går det istället bra att vika av från stigen och gå utanför staketet söderut mot Tjurhuvud.

Föreskrifter

*Regler för besökare i Hackelboöns naturreservat:

 • Du får inte gräva upp växter.
 • Du får inte tälta eller ställa upp husvagn.
 • Du får bara göra upp eld på anordnad eldplats.
 • Du måste hålla din hund kopplad.
 • Du får inte spela musik eller ljud på ett störande sätt.

*Detta är ett kortfattat utdrag från beslutet om Hackelboöns naturreservat från 1978.

Serviceinformation

 • Bad/badplats Bad/badplats
 • Eldplats Eldplats
 • Informationstavla Informationstavla
 • Parkering Parkering
 • Rastplats Rastplats
 • Toalett Toalett
 • Vandringsled Vandringsled

Kontakt

Länsstyrelsen Östergötland

Fakta

Storlek: 39 hektar
Skyddsår: 1973
Markägare: Staten och privat
Förvaltare: Länsstyrelsen Östergötland