Hackelboön naturreservat

Hackelboön ligger i sjön Järnlunden. Här kan du som färdas på riksväg 34 vila en stund och kanske ta en promenad längs vattenbrynet. För alla nyfikna barn och barnsliga vuxna finns även fem kluriga uppdrag att lösa i Hackelboö!

Från Trafikverkets rastplats går du stigen genom en spännande sumpskog. Här växer alar med rötter som styltor över marken för att undkomma den blöta marken. Hackelboön bestod en gång i tiden av åtta mindre öar. Men då Kinda kanal byggdes på 1800-talet, sänktes Järnlundens vattennivå cirka 1,5 meter och öarna smälte samman. Till stor del vandrar du alltså på gammal sjöbotten.

Efter en stund öppnar sig landskapet och du kliver in en fårhage. På kullarna står grova ekar och hamlade lindar. Om våren kan du njuta av hagens blomster med olika sippor, tandrot, gullvivor, liljekonvaljer, lungört och vårärt. I maj blommar även några exemplar av Adam och Eva, en vacker orkidé som man normalt bara ser i skärgården. Längs stranden finns hällmarker där det går bra att bada. Det finns också en naturlig sandstrand norr om udden med namnet Tjurhuvud.

För dig som besökare

Hackelboön ligger vid en trafikrastplats där det finns WC, fikabord och informationsskyltar. WC samt flera fikabord är tillgängliga med rullstol.

Från rastplatsen går en vältrampad stig genom reservatet fram till en liten badplats med klipphäll och naturlig sand. Promenaden från parkeringen till badplatsen är cirka 500 meter. De första 300 metrarna går på en bred och plan stig med fingrus. Här är det lätt att ta sig fram med till exempel barnvagn eller rollator och uppleva sumpskogen och alla dess fåglar. Sista sträckan genom hagen är vandringsleden smalare och mer kuperad. Du kommer in till hagen via en självstängande grind.

Vid stranden finns en grillplats och ett fikabord. Hackelboön går också att besöka från sjön, antingen med kanot eller liten båt eller på vintern med skridskorna på.

Med lekfullhet, skarp blick och vaket sinne kan du lösa de fem uppdragen som finns på Hackelboön. Om du lyckas lista ut lösenordet kan du kalla dig naturagent. Den här upplevelseanläggningen är skapad för barn i 8-12 årsåldern men självklart får alla testa att bli naturagenter! De yngsta kan behöva hjälp att läsa och hitta. Vid reservatets entré och bad finns låda där du kan ta den uppdragslapp som behövs när du ska gå upplevelsestigen.

Sommartid betas området av får. Under denna period rekommenderar vi att du inte går in med hund i hagen eftersom det kan göra djuren stressade. För dig med hund går det istället bra att vika av från stigen och gå utanför staketet söderut mot Tjurhuvud.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Regler för besökare. Detta är ett kortfattat utdrag från beslutet om Hackelboöns naturreservat från 1978.

 • Du får inte gräva upp växter.
 • Du får inte tälta eller ställa upp husvagn.
 • Du får bara göra upp eld på anordnad eldplats.
 • Du måste hålla din hund kopplad.
 • Du får inte spela musik eller ljud på ett störande sätt.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

 • Ikon förBad/badplats Bad/badplats
 • Ikon förEldplats Eldplats
 • Ikon förInformationstavla Informationstavla
 • Ikon förParkering Parkering
 • Ikon förRastplats Rastplats
 • Ikon förTillgänglighet Tillgänglighet
 • Ikon förToalett Toalett
 • Ikon förVandringsled Vandringsled

Fakta

Storlek: 39 hektar

Skyddsår: 1973

Kommun: Kinda

Markägare: Naturvårdsverket och Trafikverket

Förvaltare: Länsstyrelsen Östergötland

Hitta hit

Med bil

Hackelboön ligger norr om Rimforsa i sjön Järnlunden. Från riksväg 23, svänger du in på Trafikverkets rastplats "Hackelboön". Här finns en stor parkering och vändplats för buss. Parkering för personer med rörelsehinder finns.

Med GPS

För att hitta parkeringen via GPS/kartapp i din telefon, skriv in dessa koordinater (WGS84) i sökrutan: 58.16211,15.67987

Med kanot/kajak

Varför inte kryssa mellan reservaten som ligger vid Järnlunden? Du kan till exempel lägga i din kanot eller kajak vid Hallstad ängar, Viggeby eller Brokinds sluss och ta dig iland vid Hackelboöns badstrand.

Kontakt

Enheten för skötsel av skyddad natur

Telefon 010-223 50 00

Felanmälan i naturreservatet

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss