Kälemålen naturreservat
Kälemålens naturreservat omfattar variationsrik naturskog med ädellöv på och kring Kälemåla knapp i Ydre. Det finns också värdefull barrnaturskog samt betade öppna områden med skyddsvärda arter i området.
Kälemålens naturreservat består av två trädklädda områden och en öppen betesmark. De trädklädda delarna karaktäriseras av gamla och grova ädellövträd med inslag av värdefulla träd av andra arter. Inom reservatet finner man flera sällsynta och hotade arter av lavar, svampar och ryggradslösa djur knutna både till naturskogsmiljöer och hävdade marker.

För dig som besökare
I reservatet finns en parkering med plats för fyra bilar. Du kan även komma hit till fots via Östgötaleden som går genom reservatet. Informationsskyltar finns där Östgötaleden korsar reservatsgränsen. Från Östgötaleden kan du göra en avstickare in på en markerad led som går till en utsiktspunkt på toppen av berget Kälemåla Knapp. Nära leden inne i hagen finns ett fikabord under ekarna.
En mindre del av reservatet betas sommartid av får. Under denna period rekommenderar vi att du inte går in med hund i hagen eftersom det kan göra betesdjuren stressade.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Regler för besökare i Kälemålens naturreservat ur beslutet från 2017. Texten är förenklad:
- Du får inte skada sten, berg och mark genom att borra, spränga, gräva, rista, hacka eller måla.
- Du får inte göra skada på levande eller döda träd och buskar genom att till exempel samla ved, bryta kvistar eller fälla träd.
- Du får inte samla mossor, lavar, vedsvampar, växter, insekter, spindlar, snäckor, musslor, sniglar eller kräftdjur.
- Du behöver särskilt tillstånd från Länsstyrelsen för att få anordna tävling eller läger.
- Du behöver särskilt tillstånd från Länsstyrelsen för att få utföra undersökning som kan leda till skada på växtlivet eller djurlivet.
Serviceinformation
Fakta
Storlek: 24,7 hektar
Skyddsår: 2017
Kommun: Ydre
Markägare: privat och Naturvårdsverket
Förvaltare: Länsstyrelsen Östergötland
Hitta hit
Kontakt
Enheten för skötsel av skyddad natur
Telefon 010-223 50 00