Gorgberget naturreservat
Gorgberget är en platå med äldre hällmarkstallskog med små skvattrammossar och blockiga branter. Området är en rest av de en gång stora och omtalade gamla tallskogarna kring Stora Löpgöl. Här kan du se tallar av enorma dimensioner eller knotiga av ålder med vridna stammar.
Områdets natur och arter
I området finns även granar som är över 300 år, vilket är ovanligt för Östergötland. De höga naturvärdena i Gorgbergets naturreservat är knutna till gammelträden och den rika förekomsten på död tallved.
På gamla tallar har man hittat kläckhål och spår efter den rödlistade skalbaggen raggbock. För att hjälpa denna kräsna skalbagge att leva kvar i området och fortsätta föröka sig har Länsstyrelsen fällt några äldre, grova tallar. Dessa tallar måste väljas ut noga och ligga i soligt läge för att de ska vara lämpliga för raggbocken att lägga sina ägg där.
Några intressanta arter i reservatet är bland annat gammelgranlav och kattfotslav som växer på granbark, nästlav på grangrenar, dvärgbägarlav och ladlav på död tallved. Skogen är en fin miljö för vår största skogsfågel tjäder. Även hackspettar, talltita och andra skogsmesar finns i reservatet.
Området är känt för sina gamla gränsrösen som markerar var ägogränserna ligger. Dessa så kallade "gorgbergsrör" är skyddade som fast fornlämning och kan beskådas i reservatsgränsen.
För dig som besökare
Utmed en skogsbilväg finns en parkeringsficka med plats för två bilar. Från parkeringen kan du följa skogsbilvägen österut cirka 150 meter så kommer du fram till Östgötaleden. Östgötaleden passerar förbi precis utanför naturreservatet, vid bergets fot. Gorgberget naturreservat har i övrigt inga anordningar för dig som besökare men tallskogen är ganska lätt att vandra i och du är välkommen att besöka reservatet efter egen förmåga.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Regler för besökare i Gorgbergets naturreservat ur besluten från 2011 och 2016. Texten är förenklad:
- Du får inte ta grenar och ved.
- Du får inte göra skada på levande eller döda träd och buskar.
- Du får inte störa djurlivet genom att till exempel klättra i träd som har fågelbo.
- Du får inte samla insekter, spindlar, snäckor, sniglar, musslor, maskar och kräftdjur.
- Du får inte skada sten, berg eller mark genom att borra, spränga, gräva, rista, hacka eller måla.
- Du behöver särskilt tillstånd från Länsstyrelsen för att få anordna tävling eller läger.
- Du behöver särskilt tillstånd från Länsstyrelsen för att få utföra undersökning som kan skada växtlivet eller djurlivet.
Serviceinformation
Fakta
Storlek: 39,2 hektar
Skyddsår: 2011 och utvidgat år 2016
Kommun: Åtvidaberg
Markägare: privat och Naturvårdsverket
Förvaltare: Länsstyrelsen Östergötland
Hitta hit
Kontakt
Enheten för skötsel av skyddad natur
Telefon 010-223 50 00