Lundaudden naturreservat
På en udde i Vättern ligger denna lummiga lövskog. Grova oxlar lutar sig ut mot vattnet och inne i lunden finns några jätteekar som skvallrar om att området tidigare varit mer öppet och betat.
Marken är flack och frodig och stränderna är steniga. Bland ädla lövträd och hasselbuketter finns gott om döda lövträd, både stående och liggande. På marken växer en fin och rik lundflora som särskilt utmärker sig på våren och försommaren. Då blommar blåsippor, vätteros, skogsnycklar, storrams, vitsippor, gullvivor, tvåblad, ormbär, sårläka och nästrot. Sammansättningen av arter visar att marken är kalkrik och att området tidigare har varit betat. På ett ställe finns till och med några exemplar den ovanliga orkidén Sankt Pers nycklar.
I södra änden av reservatet, mot kanten av åkern, ligger ett gravfält som är cirka 30 x 30 meter stort. Här finns åtta registrerade fornlämningar, bland annat en dommarring och sju resta stenar. Alla stenarna har dock fallit omkull med tiden och det är numera svårt att se fornlämningarna i det höga gräset.

I Lundaudden finns gott om död ved och gamla träd
För dig som besökare
Här finns inga anordningar för dig som besökare. Detta område är mycket svårtillgängligt. Från land är udden helt avskuren av åkermarker och vägen till området är försedd med låst grind. Möjligen kan du nå reservatet via vattnet med kanot eller liknande. Tack för att du tar med dig ditt skräp hem.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Detta är ett förenklat utdrag ur beslutet från 2020 som beskriver vilka regler som gäller för besökare i Lundauddens naturreservat:
- Du får inte skada sten, berg och mark genom att borra, spränga, gräva, rista, hacka eller måla.
- Du får inte samla ved, bryta kvistar, fälla träd eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar.
- Du får inte plocka hela eller delar av växter, mossor, lavar eller svampar med undantag för bär och matsvamp.
- Du får inte störa djurlivet genom att till exempel klättra i boträd eller samla in ryggradslösa djur till exempel insekter, spindlar, snäckor, sniglar och kräftdjur.
- Du behöver särskilt tillstånd från Länsstyrelsen för att få anordna tävling eller bedriva läger.
- Du behöver särskilt tillstånd från Länsstyrelsen för att få utföra sådan studie som kan leda till negativ påverkan på växtlivet eller djurlivet.
Fakta
Storlek: 11,5 hektar
Skyddsår: 2023
Kommun: Vadstena
Markägare: Privat
Förvaltare: Länsstyrelsen Östergötland
Hitta hit
Kontakt
Enheten för skötsel av skyddad natur
Telefon 010-223 50 00