Ängelholm naturreservat
Ängelholms naturreservat i de centrala delarna av Gryts skärgård utgör en mycket typisk del av det som brukar kallas mellanskärgård. Under sommaren är de holmar som har kala klippor attraktiva för bad och solbad.
Det västra reservatområdet består av fyra större holmar: Ramsholmen, Skrocksholm, Långholmen och Slingerholmen samt ett 20‑tal mindre holmar och skär. Skogen på Ramsholmen är urskogsliknande och även övriga holmar visar små ingrepp i skogen under senare tid. Kräppelholmarna är fågelskär med en stor koncentration av häckande sjöfåglar. Även andra skyddsvärda fågelarter kan förekomma i området.
I det östra delen av reservatet ligger öar som till övervägande del består av hällmarker med stallskog. Men i svackor med djupare jordlager växer ek och lind. Öarna är i ofta mycket kuperade, men några undantag finns som till exempel den flacka Ängholmen.
Ängholmen och Hässelö är till stora delar lövskogsbevuxna och betespräglade. Spår av äldre slåtterytor finns även på flera av de andra öarna. De flesta beskogade öarna är relativt opåverkade av skogsavverkningar. Små huggningar till husbehov har dock utförts på de större öarna.
Ängelhoms naturreservat består av två delområden på olika fastigheter och med separata beslut och skötselplaner. Ängelholms naturreservat ingår som del av Natura 2000-området S:t Anna och Gryts skärgårdar.
För dig som besökare
Reservatet har inga anordningar för besökare men du är välkommen att besöka området efter egen förmåga. Reservatet kan endast nås med egen båt. Närmaste större hamn är Gryt. Farleden till Fredriksnäs och Strandviken går igenom reservatet.
Öarna Hässelö och Ängholmen betas sommartid av får och nötdjur. Vi rekommederar att du inte går iland med hund på dessa öar eftersom det kan göra betesdjuren stressade och aggressiva.
Föreskrifter
Samtliga regler för reservatet finner du i beslutet. Regler för allmänheten finns också på skyltar på ett flerta öar i reservatet.
Respektera tillträdesförbudet på gällande fågelskyddsområde som finns i reservatet.
Serviceinformation
-
Informationstavla
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.