Säverum naturreservat

En matta av blåbärsris på Sandö. Foto Maria Taberman
Uppifrån förkastningsbranternas tallhällar kan du blicka ut över sjön Yxningen och skymta ön Sandö som också ingår i Säverums naturreservat. Området är varierat med höjder och dalsänkor. Knärot, gammelskogens näpna lilla orkidé finns i Säverum.
Vid sjön Yxningens förkastningsbranter och på ön Sandö skyddas värdefulla hällmarkstallskogar och blandbarrskogar i naturreservatet Säverum. Gamla tallar med en ålder på upp till 200 år och även senvuxna granar växer på hällmarkshöjderna. Att träden är "senvuxna" betyder att de vuxit mycket långsamt. Oftast beror det på att marken är näringsfattig eller att trädet fått trängas med andra träd. Ett senvuxet träd kan alltså vara litet och klent men ändå vara väldigt gammalt.
I sänkorna nedanför hällmarkerna står skogarna på näringsrikare mark och där blommar blåsippan om våren. Här är skogen blandad med gran, tall, asp, björk, sälg och al. På några platser finns grova eller senvuxna ekar. Skogen är präglad av bete. För länge sen gick gårdens betesdjur i dessa skogar, vilket några gamla stängselstolpar fortfarande minner om.
För dig som besökare
En parkering finns med plats för cirka sju bilar. Från parkeringen går en bommad väg längs reservatet ner till sjön Yxningen. Vid Yxningen finns en naturlig sandstrand och en anordnad grillplats. För att komma till reservatet får du promenera på vägen. Det är cirka 300 meters promenad till reservatet och cirka en kilometer till grillplatsen. Det finns ingen vandringsled i reservatet men du är välkommen att vandra på egen hand. Om du kommer i kanot, båt, eller på skridskor eller skidor, är det värt att ägna Sandö ett särskilt besök. Hit hittar inte många.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Regler för besökare i Säverums naturreservat ur besluten från 2019 och 2021. Texten är förenklad:
- Du får inte göra någon skada på vare sig levande eller döda träd och buskar.
- Du får inte ta grenar eller annat trä.
- Du får inte skada sten, berg och mark genom att borra, spränga, gräva, rista, hacka eller måla.
- Du får inte samla insekter, spindlar, snäckor, musslor, sniglar, maskar och kräftdjur.
- Du behöver särskilt tillstånd från Länsstyrelsen för att få anordna tävlingar.
- Du behöver särskilt tillstånd från Länsstyrelsen för att få utföra studie som kan leda till negativ påverkan på växtliv eller djurliv.
Serviceinformation
Fakta
Storlek: 29,4 hektar
Skyddsår: 2019
Kommun: Valdemarsvik
Markägare: Privat
Förvaltare: Länsstyrelsen Östergötland
Hitta hit
Kontakt
Enheten för skötsel av skyddad natur
Telefon 010-223 50 00