Södra Bråta naturreservat
I Södra Bråta är det som att tiden har stått still i över hundra år. Trägärdesgårdar löper längs grusvägar och blommande ängar. Otaliga stenrösen kantar de små åkerlapparna och gårdens gamla byggnader står kvar. Är det Katthults lille Emil som springer där borta?
Om Södra Bråtas natur och kultur
Södra Bråtas stenrösen vittnar om att uppodlingen varit mödosam. Man har burit sten sedan gården etablerades någon gång under medeltiden. Vandringsleden genom odlingslandskapet tar dig så nära 1800-talet som det är möjligt.
Scener ur Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga spelades in här. Det är lätt att föreställa sig lilla Emil och Ida komma skuttande över ängarna med fikakorgen under armen.
De sista brukarna på Södra Bråta var syskonen Ivarsson. De fortsatte att slå ängarna med lie och hålla djur i hagmarkerna ända fram till mitten på 1990-talet. Det traditionella brukningssättet med slåtter fortsätter än i dag men numera med lite modernare redskap. Den långa historien av slåtter och bete har gett gården en mycket rik flora.
Här gynnas en mångfald av lågväxta arter, bland annat jungfrulin, ängsskallra, stagg och darrgräs. Här finns också den hotade växten fältgentiana. Området uppvisar en stor rikedom på insekter. Soliga och vindstilla sommardagar syns flera ovanliga dagfjärilar fladdra runt för att söka nektar.
Att besöka Södra Bråta naturreservat
Ett besök i Södra Bråta kan varmt rekommenderas. Inte minst på våren när körsbärsträden blommar och både gök och göktyta ropar över landskapet. Ska du åka med familjen till Astrid Lindgrens värld? Ta då gärna vägen förbi Södra Bråta. Här kan barnen få se hur en riktig 1800-talsgård ser ut. Från Astrid Lindgrens värld är det 40 minuters bilresa till Södra Bråta. Andra närliggande besöksmål är den berömda Kvilleken eller Rumskullaeken som den också kallas. Sveriges äldsta träd. Eller varför inte kombinera en utflykt till Södra Bråta med den närliggande nationalparken Norra Kvill?
Vid parkeringen finns skyltar som berättar om områdets natur och kultur och om inspelningen av Emil-filmerna. Från parkeringen startar en vandringsled som tar dig förbi gårdshusen och vidare runt i hagmarkerna. Leden är drygt en kilometer lång och är markerad med orange färg. En bit utmed leden finns ett fikabord med fina vyer över ängarna. Fikabord finns även vid parkeringen.
Sommartid betas området av nötkreatur. Under den perioden avråder vi dig att gå in i hagarna med hund eftersom det kan göra betesdjuren stressade och aggressiva.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Regler för besökare. Detta är ett kortfattat utdrag ur beslutet om Södra Bråta naturreservat från 2007.
- Du får inte köra motordrivet fordon förutom på den samfällda vägen och till parkeringsplatsen.
- Du får inte tälta eller ställa upp husvagn.
- Du måste hålla din hund kopplad. Undantag gäller för jakthund vid tillåten jakt.
- Du får inte bryta kvistar, fälla träd eller skada levande eller döda träd och buskar.
- Du får inte plocka växter.
- Du får inte skada fast naturföremål eller ytbildning genom att borra, spränga, gräva, rista, hacka eller måla.
- Du får inte göra upp eld.
Serviceinformation
Fakta
Storlek: 46,6 hektar
Skyddsår: 2007
Kommun: Ydre
Markägare: Naturvårdsverket
Förvaltare: Länsstyrelsen Östergötland
Hitta hit
Med Bil
Södra Bråta ligger mellan Österbymo och Mariannelund. Från Vimmerby och Astrid Lindgrens värld är det 3,4 mil och från Eksjö är det cirka 4 mil. Reservatets parkering har plats för 15 bilar. Parkeringen är stor nog för att en buss ska kunna vända och parkera.
Med GPS
För att hitta parkeringen via GPS/kartapp i din telefon, skriv in dessa koordinater (WGS84) i sökrutan 57.71512, 15.43209
Kontakt
Enheten för skötsel av skyddad natur
Telefon 010-223 50 00