Ekhult naturreservat
OBSERVERA!
Var uppmärksam på att det finns döda stående granar längs leden i reservatet. Granarna har angripits av granbarkborre vilket gör att dessa träd lätt blir spröda och kan gå av. Var försiktig och gå inte på leden vid blåst eller kraftig nederbörd.

I Ekhults naturreservat växer äldre barrskog i kuperad terräng. I branter står granskog med inslag av grova aspar. Längs en bäck utbreder sig sumpskog med kärr- och mossmiljöer.
Naturreservatets skog domineras av äldre barrskog, men här finns även ett relativt stort inslag av al, asp och björk. På de gamla träden lever krävande lavar som inte klarar sig i brukade skogar. Den sällsynta hållaven är ett exempel på en sådan lavart.
En bäck rinner genom den centrala och södra delen av området. Runt bäcken ansluter ett antal sumpskogar. I den sydliga blandsumpskogen står lavklädda långsamt växande träd. Här är floran mycket värdefull.
I sydvästra delen finns en höjd med äldre tallskog på hällmark. Här finns stående och liggande död ved olika nedbrytningsstadier. Den gamla döda veden erbjuder livsrum åt många ovanliga arter. Många av områdets träd har bohål där bland annat spillkråka, gröngöling och mindre hackspett lever.

OBSERVERA!
Var uppmärksam på att det finns döda stående granar längs leden i reservatet. Granarna har angripits av granbarkborre vilket gör att dessa träd lätt blir spröda och kan gå av. Var försiktig och gå inte på leden vid blåst eller kraftig nederbörd.
För dig som besökare
Från vägen är det skyltat till reservatets parkering. Parkeringen har plats för cirka tio bilar. Från parkeringen kan du promenera utmed en cirka 1,5 kilometer lång vandringsled som går i en slinga runt reservatet. Fikabord och informationsskylt om reservatet finns vid parkeringen.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Regler för besökare i Ekhults naturreservat ur beslutet från 1999. Texten är förenklad:
- Du får inte cykla eller köra motorfordon.
- Du får inte tälta eller ställa upp husvagn.
- Du måste hålla ditt husdjur i koppel.
- Du får inte göra skada på levande eller döda träd och buskar.
- Du får inte plocka växter. Men du får plocka bär och matsvamp.
- Du får inte spela ljud och musik på ett störande sätt.
- Du får inte störa djurlivet genom att till exempel klättra i träd som har fågelbo.
- Du får inte samla insekter, spindlar, snäckor, sniglar, musslor, maskar eller kräftdjur.
- Du får inte skada sten, berg och mark genom att borra, spränga, gräva, rista, hacka eller måla.
- Du får inte göra upp eld.
- Du behöver särskilt tillstånd från Länsstyrelsen för att få anordna tävling eller läger.
- Du behöver särskilt tillstånd från Länsstyrelsen för att få utföra undersökning som kan skada växtlivet eller djurlivet.
Serviceinformation
Fakta
Storlek: 16,9 hektar
Skyddsår: 1999
Kommun: Kinda
Markägare: privat
Förvaltare: Länsstyrelsen Östergötland
Hitta hit
Kontakt
Enheten för skötsel av skyddad natur
Telefon 010-223 50 00