Jobba hos oss

På länsstyrelsen får du använda din kunskap på landets bredaste myndighet, skapa samhällsnytta och påverka samhällsutvecklingen, varje dag. Det är ett viktigt uppdrag, ett stort ansvar och en inspirerande möjlighet.

Länsstyrelsen är statens företrädare i länet och ser till att nationella mål får genomslag. Med hänsyn till regionala förutsättningar gör vi avvägningar mellan olika samhällsintressen. Detta genom samarbete mellan experter inom en rad olika områden och i samverkan med myndigheter, kommuner och organisationer.

Vårt uppdrag är att utföra den politik som folket via riksdag och regering röstat fram. Här möts olika sektorer i spännande samarbeten och ibland utmanande beslut. Med nyfikenhet och respekt för varandras kunskaper arbetar vi tillsammans för länets bästa.

Det är få samhällsfunktioner vi på Länsstyrelsen Östergötland inte är inblandade i. Från krisberedskap till fiskevård. Från mänskliga rättigheter till landsbygdsutveckling. Från strandskydd till klimatanpassning. Vi samordnar andra samhällsaktörer och uppdrag, vi bedriver tillsyn och rådgivning, beviljar tillstånd och betalar ut stöd och bidrag.

En hel del av vårt arbete utförs på kontoret, med långsiktigt strategiskt arbete där vi i samarbete med kunniga kollegor diskuterar oss fram till vad som är bäst för länet inom olika områden. Men vi jobbar lika mycket ute på fältet och i den östgötska vardagen. I naturen, hos företag, på mässor, i nära samverkan med nationella myndigheter, kommuner, region och organisationer.

Här får du använda din kunskap brett och omväxlande, till stor nytta för många. Låt din kunskap bli en kraft för Östergötland!

För alla som jobbar inom staten finns den statliga värdegrunden som beskriver vilka beteenden och förhållningssätt som ska prägla oss. Den statliga värdegrunden består av principerna demokrati, legalitet, objektivitet, fri åsiktsbildning, respekt, effektivitet och service.

På Länsstyrelsen Östergötland har vi även tre värdeord som vägleder oss kring hur vi ska vara mot varandra och andra vi möter i vårt arbete. Dessa ord är omtanke, respekt och kommunikation. De är värderingar som vi alltid ska ha med oss vad vi än arbetar med.

När du jobbar på Länsstyrelsen Östergötland får du inte bara vara med och förändra samhället till det bättre. Du får också förmåner i din anställning.

Länsstyrelsen är en statlig myndighet, och i det ingår bland annat pensionsavsättning, trygghetsavtal vid verksamhetsförändringar och kompetensutveckling. Och vi bryr oss om din hälsa! Därför får du företagshälsovård, olycksfallsförsäkring och extra ersättning utöver Försäkringskassans vid sjukdom.

Du får också:

  • Flexibla arbetstider
  • Möjlighet till arbete på distans upp till 2 dagar per vecka om verksamheten tillåter.
  • Friskvårdsbidrag
  • En friskvårdstimme i veckan på betald arbetstid
  • Lång semester: 28, 31 eller 35 dagar beroende på ålder
  • Sjukpenning- och föräldrapenningtillägg (10 %) utöver Försäkringskassan
  • Möjlighet att arbeta deltid till dess att barnet fyllt 12 år
  • Viss ersättning för sjukvårds- och läkemedelskostnader samt besök hos läkare med bibehållen lön.
  • Engagerad personalförening som arrangerar roliga aktiviteter, till exempel teaterbesök, musikquiz och olika motionsaktiviteter såsom innebandy och pingis.

Möt våra medarbetare

Lovisa Granberg, agronom och samordnare för projektet Greppa näringen

Tommy Karlsson, biolog

Stanislav Ilic

Stanislav Ilic, samhällsplanerare

Jag med och utvecklar och driver samhället framåt. Jag har ett varierande arbete, och trivs när jag kan skifta mellan olika arbetsuppgifter

I min roll som samhällsplanerare på Länsstyrelsen är jag med och utvecklar och driver samhället framåt, säger Stanislav Ilic. Jag har ett varierande arbete, och trivs när jag kan skifta mellan olika arbetsuppgifter.

Våra samhällsplanerare arbetar för att säkerställa att statens intressen tas tillvara i olika delar av plan- och bygglagen. Stanislav berättar att han ger råd och övervakar processerna, och även kan granska och ifrågasätta vissa beslut. Han arbetar med detaljplaner, bostadsförsörjning och fastighetsbildning.

En detaljplan är ett planförslag som tas fram av en kommun för att pröva om ett område är lämpligt för exempelvis bebyggelse. Jag samråder med, och ger vägledning till kommuner om hur de kommer vidare i sina projekt, säger Stanislav.

Då brukar han uppmuntra kommunen att arbeta med sociala frågor som berör människors hälsa och säkerhet men även att arbeta för de globala målen och bygga hållbara städer. På så sätt är jag med och utvecklar samhällsplaneringen i länet.

Det bästa med länsstyrelsen är samarbetet mellan de olika avdelningarna. Jag behöver kunskap om exempelvis naturskydd, miljöskydd och vattenhantering för att jag ska kunna göra avvägningar i mitt arbete. Det hittar jag hos mina kollegor. Vi har ett mycket bra samarbete och stor respekt för varandras sakområden, säger Stanislav.

Det är mycket lärorikt och givande. Att få insyn i andra avdelningar, gör att jag utmanar min kompetens och få möjlighet att utveckla den, avslutar Stanislav.

 

 

Adam Bergner och Linnéa Carlzon.

Adam och Linnéa om personalföreningen

Personalföreningen är till för att skapa trivsel och bidra till en god arbetsmiljö, där vi ska kunna hitta sätt att umgås med kollegor även utanför jobbet.

Personalföreningen är till för att skapa trivsel och bidra till en god arbetsmiljö, där vi ska kunna hitta sätt att umgås med kollegor även utanför jobbet, säger Adam Bergner. Vi vill öka gemenskapen bland kollegorna.

Personalföreningen är uppdelad i två sektioner, fritid & idrott samt kultur, konst & studier. Aktiviteterna innefattar allt från att gå på teaterföreställningar, träffas på aktiviteter i något naturområde eller utmana varandra i någon sport.

Jag är engagerad i personalförening för att jag är nyfiken och gillar att testa nya saker, och allra helst tillsammans med andra som delar mitt intresse, säger Linnéa Carlzon. Hon sitter med som styrelseledamot i sektionen för kultur, konst och studier.

Det innebär att jag tillsammans med ett gäng härliga och goa kollegor planerar och anordnar tillställningar för våra medlemmar. Eftersom vi alla har olika intresse tycker jag att det blir en bra variation av aktiviteter. Vi försöker också fånga upp önskemål från våra medlemmar, fortsätter Linnéa.

För egen del är innebandyn som min sektion anordnar varje tisdagseftermiddag en av veckans höjdpunkter som jag inte gärna missar, säger Adam, styrelseledamot i idrottssektionen.

Hos oss på Länsstyrelsen i Östergötland är cirka 80 procent av medarbetarna med i personalföreningen!

 

 

Anton Sunnergren

Anton Sunnergren, enhetschef

Jag trivs med kulturen, öppenheten och den rika kunskap som finns hos medarbetarna på Länsstyrelsen Östergötland likväl som bredden av verksamhetsområden.

Jag ville tillbaka till den kraft, expertkunskap och de nischer som finns och skapas i större organisationer, säger Anton Sunnergren. Jag trivs med kulturen, öppenheten och den rika kunskap som finns hos medarbetarna på Länsstyrelsen Östergötland likväl som bredden av verksamhetsområden.

Efter några år på en annan arbetsplats är Anton tillbaka hos oss på Länsstyrelsen Östergötland och har klivit in som enhetschef. Anton lockades av att testa på chefsrollen och att på ett mer övergripande och strategiskt sätt jobba med framför allt naturvård som är det ämnesområde som han arbetar med.

Länsstyrelsen Östergötland är en av de arbetsgivare i mitt närområde som har de mest spännande och heltäckande arbetsuppgifterna inom naturvård, säger Anton. Även de personalpolitiska delarna med de förmåner som förekommer inom statlig anställning vägde in.

När Anton får frågan om hans bästa jobbminne från åren på Länsstyrelsen visar det sig att han har många väldigt bra, mer eller mindre, vardagliga minnen. De handlar om allt från möten och samtal med lantbrukare, markägare och konsulter, till aktiviteter med personalföreningen och alla kollegor.

I mitt arbete har jag även fått besöka mycket av Östergötlands natur, vilket ständigt gör sig påmint när jag reser genom länet och väcker härliga minnen från alla besök och upptäckter av vackra och spännande platser, säger Anton.

 

 

Lars westerberg

Lars Westerberg, GIS-analytiker

Jag har stor frihet i att planera mitt arbete och min arbetstid. Vi som jobbar med GIS samarbetar med alla avdelningar på Länsstyrelsen, med både stora och små uppdrag.

Det är känt att länsstyrelsen är en bra arbetsgivare, säger Lars Westerberg. När jag träffade kollegorna på anställningsintervjun kände jag direkt att det här var ett gäng som jag ville tillhöra.

Lars är docent i ekologi och var lektor och forskare på universitet när han blev sugen på att prova på något nytt. Nu arbetar han hos oss på Länsstyrelsen Östergötland som GIS-analytiker och jobbar med kartor och analys av geografisk information.

Jag använde redan GIS och hade undervisat om landskapsekologi. Mina erfarenheter om GIS, undervisning och lärande kommer väl till användning både som analytiker och när jag ger support, säger Lars.

Arbetet som GIS-analytiker är mycket varierat och består bland annat av att ge support kring data och programvara, att digitalisera och sammanställa arkivdata, att skapa underlag för inventering i fält, och att analysera trender i artförekomster.

Jag har stor frihet i att planera mitt arbete och min arbetstid. Vi som jobbar med GIS samarbetar med alla avdelningar på Länsstyrelsen, med både stora och små uppdrag. Vi har ett bra samarbete där vi hjälper varandra med problem och delar eller omfördelar arbetsuppgifter när någon har mycket att göra, säger Lars.

 

 

Fotografi på Sofie

Sofie Palmquist, Miljöskyddshandläggare

Möjligheten att växla mellan olika arbetsuppgifter är en av de saker jag uppskattar med Länsstyrelsen.

Möjligheten att växla mellan olika arbetsuppgifter är en av de saker jag uppskattar med Länsstyrelsen och som har bidragit till att jag har stannat så länge, säger Sofie Palmquist. Jag har hunnit med en hel del olika arbetsuppgifter under åren.

Sofie började hos oss 1998! Hon har alltid arbetat med miljöskydd i någon form. Det har förutom prövning som hon jobbar med nu bland annat varit tillsyn, tillsynsvägledning och projekt i olika former och inriktningar.

Idag arbetar jag på enheten för miljöprövning. Jag handlägger ansökningar om tillstånd till miljöfarliga verksamheter, i Östergötland och Jönköpings län, säger Sofie. När jag inte handlägger själv är jag med i Miljöprövningsdelegationen som miljösakkunnig och beslutar i ärenden som handläggs av någon av mina kollegor.

Som miljöskyddshandläggare känner Sofie att hon bidrar till att skydda den värdefulla miljö och natur som vi har i Östergötland och Sverige men även globalt då till exempel utsläpp av koldioxid påverkar klimatet på hela jordklotet.

I de tillstånd vi ger till miljöfarliga verksamheter begränsas vilken påverkan de får ge på både miljön och människors hälsa. Det känns också viktigt att liknande verksamheter får liknande villkor så att inte konkurrensen snedvrids och fabriken och jobben hamnar i något annat land. Vi har idag mycket lagstiftning på miljöområdet som är lika inom hela EU för att undvika det, säger Sofie.

 

 

Ann Hansson

Joakim Svensson, energi- och klimatstrateg

Klimatfrågan berör mer eller mindre alla delar av samhället och därmed många delar av Länsstyrelsens verksamhet.

Vad jobbar du med?

Jag jobbar med att utveckla Östergötlands energi- och klimatstrategi men också med projektsamordning och samverkan i länet. Jag och mina kollegor på enheten för energi och klimat arbetar alla för att vi ska ställa om till ett mer hållbart samhälle.

Klimatfrågan berör mer eller mindre alla delar av samhället och därmed många delar av Länsstyrelsens verksamhet. Det blir därför mycket samarbete med kollegor på andra enheter. Vi deltar till exempel i olika samverkansgrupper och projekt där vi bidrar med energi- och klimatperspektivet.

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut?

Det varierar mycket. Eftersom mitt jobb innebär mycket samverkan och dialog så blir det en hel del möten och seminarier som vi antingen arrangerar själva eller deltar i. Det blir därför också en del planering och kommunikation i samband med det. Jag skriver till exempel vårt nyhetsbrev om energi- och klimat som går ut till olika aktörer i länet.

Vad är ditt roligaste eller bästa jobbminne från Länsstyrelsen?

Det finns många fina minnen men ett som jag tycker är särskilt bra är när vi lanserade energi- och klimatstrategin i slutet av 2019. Vi hade lanseringen på slottet och totalt deltog över 80 personer vilket kändes väldigt kul efter ett års arbete med att ta fram strategin.

 

 

Johan Landstedt

 Johan Landstedt, utvecklingsledare våld i nära relationer

Det känns väldigt givande eftersom det i slutändan ska minska lidande för enskilda människor.

Vad är din roll på Länsstyrelsen?

Jag jobbar med Länsstyrelsens uppdrag om att bekämpa mäns våld mot kvinnor. För mig innebär det till exempel att sprida kunskap om våld genom att anordna och genomföra konferenser och utbildningar. Jag driver också utvecklingsfrågor genom att ta fram olika typer av strategier och handlingsplaner. Mitt arbete kan också innebära att skriva rapporter som belyser styrkor och utvecklingsområden i länet.

Man kan säga att vi på Länsstyrelsen fungerar som en koppling mellan det som sker i länet och den nationella nivån. Uppdraget från regeringen går bland annat ut på att stärka samordningen av insatser mellan till exempel kommunerna i länet och att stödja genomförandet av den nationella strategin. Vi har stora möjligheter att utforma arbetet och det innebär både en frihet som gör jobbet roligt och spännande men samtidigt är det en stor utmaning.

Ytterst handlar det om att stärka samhällets förmåga och kapacitet att förebygga, upptäcka och vidta åtgärder för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Det känns väldigt givande eftersom det i slutändan ska minska lidande för enskilda människor och bidra till nytta för hela samhället.

Kontakt

Länsstyrelsen Östergötland

Dela sidan:

Landshövding

Ann Holmlid

Besöksadress

Östgötagatan 3

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss