Fisklösemossen naturreservat
Fisklösemossen ligger i skogarna sydost om sjön Avern. Kring gölen Stora Fisklösen ligger flera skogklädda mossar med mellanliggande öppna kärr. Runt delar av mossen finns fortfarande gammal skog kvar vilket blir allt mer ovanligt.
I Fisklösemossens naturreservat finns många våtmarkstyper på en begränsad yta. Dessutom är området till större delen opåverkad av dikning, vilket är ovanligt. Våtmarken finns med i den nationella myrskyddsplanen och är en del av det våtmarksrika landskapet i norra delen av Motala och Finspångs kommuner.
I naturreservatet finns både öppna mossar och tallbevuxna mossar. Myrholmar höjer sig som små tallbeklädda öar över myrmarkens risvegetation. På dessa holmar kan träden vara riktigt gamla trots att de ser klena ut.
Runt om och mellan mossarna ligger blötare partier av laggar och kärrdråg. Några platser utmed den fasta marken kring myrarna kantas av äldre tallskog. Men kring myrens östra delar har i stort sett all skog avverkats.
I Fiskelösemossens naturreservat genomfördes en naturvårdsbränning år 2022. Även dämmen har anlagts för att återställa vattennivån i mossen.
För dig som besökare
En parkering finns med plats för tre till fem bilar. Från parkeringen kan du gå en vandringsled som är cirka tre kilometer lång. Leden går i en rundslinga som via ett antal spänger tar dig över fyra holmar ute på mossen. Leden är markerad med blå stjärnor mot orange bakgrund. Utanför reservatet längs vägen, går leden parallellt med Östgötaleden. Östgötaleden är markerad med orange färg.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Regler för besökare i Fisklösemossens naturreservat ur beslutet från 2018. Texten är förenklad:
- Du får inte ta ved, fälla träd eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar.
- Du får inte skada sten, berg eller mark genom att borra, spränga, gräva, rista, hacka eller måla.
- Du får inte samla ryggradslösa djur som till exempel insekter, spindlar och snäckor.
- Du behöver särskilt tillstånd från Länsstyrelsen för att få anordna tävlingar.
- Du behöver särskilt tillstånd från Länsstyrelsen för att få utföra studie som kan leda till negativ påverkan på växtliv eller djurliv.
Serviceinformation
Fakta
Storlek: 38 hektar
Skyddsår: 2018
Kommun: Finspång
Markägare: Linköpings stift
Förvaltare: Länsstyrelsen Östergötland
Hitta hit
Kontakt
Enheten för skötsel av skyddad natur
Telefon 010-223 50 00