Risk för skogsbrand i Östergötlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Trangölamyren naturreservat

Långt ut i skogen nära gränsen mellan Småland och Östergötland breder Trangölamyren ut sig. Vildmarkskänslan blir påtaglig för den som letar sig ned till Stora Trangölens strand. Där kan du njuta av den vackra utsikten och kanske se svanar ute på vattnet.

På sommaren blommar den skära orkidén jungfru Marie nycklar vackert i de öppna mossarna. För den hjortronsugne besökaren finns det goda chanser till bärplockning. Mitt genom myren slingrar sig en liten bäck fram. Bäcken omges av öppna mossar och kärr med många intressanta växter och djur.

Den tursamme kan få syn på skogshönsen orre och tjäder eller kanske skogens konung älgen. Spanar du ned på marken kan det hända att du hittar växterna klockljung eller myrlilja som är mycket ovanliga i länet men som går att finna just på Trangölamyren.

Här och var sluter sig gammal spännande barrskog runt myren. Där kan du klättra på fallna träd eller njuta av matsäcken medan du blickar ut över Trangölens spegelblanka vatten. På andra sidan gölen fortsätter myren in i Småland även om naturreservatet nu nått sin gräns.

Vildmarkskänslan är påtaglig ute på Trangölamyren. Foto: Ellen Hultman

Vildmarkskänslan är påtaglig ute på Trangölamyren. Foto: Ellen Hultman

För dig som besökare

En anordnad parkeringsplats med plats för cirka fem bilar finns i norra delen av reservatet. Från parkeringen är det nära att ta sig ut på Trangölamyren. Men det gäller att ha stövlar på! Här finns inga leder eller andra anordningar för dig som besökare. Området passar dig som gillar känslan av vildmark. Tystnaden är påtaglig och på en lite torrare del av myren passar det perfekt att slå upp tältet under gamla vackar silvriga tallar.

Ett besök i Trangölamyrens naturreservat kan kombineras med att även besöka det intilliggande naturreservatet Brokabobäcken med sina spännande bäckmiljöer.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Regler för besökare. Detta är ett kortfattat utdrag ur beslutet om Trangölamyrens naturreservat från 2020.

  • Du får inte skada levande eller döda träd och buskar. Du får inte ta döda träd eller träddelar till ved eller liknande.
  • Du får inte skada fast naturföremål genom att borra, spränga, gräva, rista, hacka eller måla.
  • Du får inte samla in ryggradslösa djur. Undantag är enstaka individer för artbestämning med hjälp av håvning eller plockning.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förParkering Parkering

Fakta

Storlek: 75,5 hektar

Skyddsår: 2020

Kommun: Ydre

Markägare: Naturvårdsverket

Förvaltare: Länsstyrelsen Östergötland

Hitta hit

Kontakt

Enheten för skötsel av skyddad natur

Telefon 010-223 50 00

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3, Linköping

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss