Stora Rimmö naturreservat
Reservatet berör ett 20-tal små öar och skär i Östergötlands innerskärgård. Området ger möjlighet till en rik upplevelse av äldre odlingslandskap i skärgårdsmiljö. Framförallt Korsholmen och Lilla Norrholmen är populära öar där båtfolk ofta njuter av skärgårdsmiljön.
Tallskog dominerar flera av de lite större holmarna och här finns även rester av ett äldre odlingslandskap med hamlade lövträd och en bitvis rik kärlväxtflora. På Lilla Olsholmen finns en skarvkoloni som helt präglar naturen på denna ö.
Området hyser höga biologiska värden knutna såväl till ett omfattande brukat odlingslandskap som till länge orörd gammelskog.
Här finns en rik kärlväxtflora, ovanliga lavar på ved och lövträd, bland annat rosa skärelav och ekspiklav, och en ganska rik fågelfauna. Här häckar vigg, knölsvan, storskrake med flera.
I området finns även flera sällsynta skalbaggar knutna till döda och ihåliga träd. Några skalbaggar som kan nämnas är reliktbock och kamklobagge.
För dig som besökare
I reservatet finns inga anordningar för dig som besökare. Du är välkommen att besöka området efter egen förmåga med egen båt, kajak eller liknande. Respektera tillträdesförbudet som råder på några av öarna i reservatet. Flera av öarna betas sommartid av nötdjur. Under denna period rekommenderar vi att du inte går in i hagarna med hund eftersom det kan göra betesdjuren stressade och aggressiva.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
*Regler för besökare i Stora Rimmö naturreservat:
- Du får inte förstöra eller skada fast naturföremål eller ytbildning.
- Du får inte tälta eller förtöja båt mer än en natt. Undantag är om du har fått markägarens tillåtelse.
- Du får inte störa djurlivet genom att till exempel på nära håll fotografera fågelbo, lya, gryt eller motsvarande.
*Detta är ett kortfattat utdrag från beslutet om Stora Rimmö naturreservat från 1971.
Serviceinformation
Fakta
Storlek: 402 hektar
Skyddsår: 2006
Kommun: Söderköping
Markägare: Privat
Förvaltare: Länsstyrelsen Östergötland
Hitta hit
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.