Lövfallet naturreservat
OBSERVERA! För närvarande är delar av vandringsleden i Lövfallet svårframkomlig på grund av nedfallna träd. Granar har angripits av granbarkborre. Dessa träd blir ofta spröda och faller lätt. Var försiktig.
Omkullfallna träd, tjocka mossmattor, träd som är skäggiga av lavar – skogen i naturreservatet är mycket gammal. Här har inga skogsmaskiner dragit fram. Sådana här skogar är mycket värdefulla för störningskänsliga växter och djur.
Det finns också gott om död ved som är nödvändigt för många arter av insekter, svampar och mossor. De imponerande grova tallarna och granarna tillsammans med den döda veden gör att ett antal sällsynta och rödlistade arter trivs här. Som till exempel skalbaggen svart praktbagge som lever i solbelyst och grov tallbark. Här finns också en rik mossflora med ovanliga arter som sylmossa och pygmémossa.
I naturreservatet finns gott om svamp. Bland välkända matsvampar som gula kantareller och trattkantareller växer flera sällsynta taggsvampar.
I grupper och ringar växer den mjuka och köttiga koppartaggsvampen. Den luktar gurka, men är inte god att äta. Koppartaggsvampen lever i symbios med gammal tall. Det betyder att svampen och tallen hjälper varandra. Under marken pågår ett utbyte av vatten och näring.
En annan art är raggtaggsvamp. Den är hård och seg och växer långt nere i den tjocka mossmattan. Den har lurviga hår på ovansidan av hatten. Plocka inte de här svamparna – de är mycket sällsynta!

Närbild på sylmossa. Foto: Staffan Carlsson
OBSERVERA! För närvarande är delar av vandringsleden i Lövfallet svårframkomlig på grund av nedfallna träd. Granar har angripits av granbarkborre. Dessa träd blir ofta spröda och faller lätt. Var försiktig.
För dig som besökare
Lövfallets naturreservat ligger cirka fem kilometer öster om Finspångs tätort. En mindre parkeringsficka med plats för två bilar ligger söder om reservatet. Från parkeringen är det cirka 600 meters promenad till reservatet, sedan följer en cirka 1,2 kilometer lång rundslinga i området.
Utmed vandringsleden möter du torra hällmarker och fuktig ravinskog, prasslande aspar och torg med stormfällda granar. Delar av vandringsleden går genom skog där granarna har dött av torka och granbarkborrar. Där kan det vara svårt att komma fram efter att träd fallit över stigen. När det blåser är det farligt att besöka området eftersom fler träd kommer att falla.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Samtliga regler för reservatet finner du i beslutet. Regler för allmänheten finns också vanligen på skylt vid reservatets entré.
Serviceinformation
Fakta
Storlek: 14,3 hektar
Skyddsår: 2009
Kommun: Finspång
Markägare: privat
Förvaltare: Länsstyrelsen Östergötland
Hitta hit
Kontakt
Enheten för skötsel av skyddad natur
Telefon 010-223 50 00