Klinta hällar naturreservat
Klinta hällar höjer sig över det omgivande landskapet och imponerar med sina riktigt gamla tallar. Små rasbranter, klippskrevor och surdråg bidrar till områdets mångformighet och karaktär.
På vitbeklädda hällar av renlav och fönsterlav reser sig gamla tallar. Här finns mycket död ved både som stående torrträd och liggande lågor, till nytta för många olika arter av växter och djur. Bland annat har man hittat den sällsynta långhorningen raggbock. Eftersom det finns gott om liggande döda tallar så är chanserna stora att den ska leva kvar.
I dalar och sänkor mellan hällmarkerna är marken lite bördigare och här växer gamla granar. I de fuktigaste svackorna ligger sumpskogar där granar och björkar står mellan vitmossa och tuvull.
Den norra halvan av reservatet har en speciell, småbruten och varierad topografi med bergpartier, små klyftor och många lodytor. Variationen i topografin, de gamla träden och den döda veden skapar förutsättningar för en mängd olika arter att leva här. På gamla tallar i en nordvänd sluttningen finns de krävande hänglavarna garnlav och talltagellav. Andra intressanta arter som är funna i området är dvärgbägarlav och laxticka som båda hittats på tallågor och skuggblåslav som växer på lodytor.
För dig som besökare
I Klinta hällar naturreservat finns ingen parkering eller andra anordningar för dig som besökare. Men du är välkommen att upptäcka området efter egen förmåga.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Regler för besökare i naturreservatet Klinta hällar ur beslutet från 2016. Texten är förenklad:
- Du får inte skada sten, berg och mark genom att borra, spränga, gräva, rista, hacka eller måla.
- Du får inte samla grenar och annat trä.
- Du får inte göra skada på vare sig levande eller döda träd och buskar.
- Du får inte störa djurlivet genom att till exempel klättra i träd som har fågelbo.
- Du får inte samla insekter, spindlar, snäckor, musslor, sniglar, maskar och kräftdjur.
- Du behöver särskilt tillstånd från Länsstyrelsen för att få anordna tävling eller läger.
- Du behöver särskilt tillstånd från Länsstyrelsen för att få utföra undersökning som kan skada växtlivet eller djurlivet.
Serviceinformation
Fakta
Storlek: 27,7 hektar
Skyddsår: 2016
Kommun: Norrköping
Markägare: Naturvårdsverket
Förvaltare: Länsstyrelsen Östergötland
Hitta hit
Kontakt
Enheten för skötsel av skyddad natur
Telefon 010-223 50 00