Gryt naturreservat

Östergötlands skärgård är unik. Här finns tusen och åter tusen öar, holmar, kobbar och skär som tillsammans utgör en arkipelag med mycket höga natur- och kulturhistoriska värden. Gryts naturreservat är en av dessa skärgårdspärlor.
Merparten av alla öar och skär i Gryts skärgård är skyddade som naturreservat eller i fågelskyddsområden. De sju delområden som tillsammans utgör Gryts naturreservat representerar de flesta av de mest skyddsvärda miljöerna i skärgården. Hällmarkstallskog med gamla knotiga träd är en vanlig syn.
Skärgården har varit befolkad i århundraden. Den huvudsakliga sysselsättningen har varit jakt, fiske och jordbruk. Sedan 1960-talets början har andelen bofasta i skärgården minskat. Under senare år har denna trend brutits och ett ökat intresse för denna boendemiljö kan skönjas.
Ibland finns ett tunnare jordtäcke på de yttersta skären, men oftast är de helt renskrapade så att berggrunden av gnejs och granit blottas. På större öar, eller där jord har lagras i skrevor och sänkor, finns skog, skogsbeten och betesmarker. Tillsammans med de naturgivna förutsättningarna har betet bidragit till en artrik flora och andra värden.
I reservatets yttersta delar i öster finns buskrika eller ibland kala småskär som ofta har en rik fågelfauna och särskild flora. På flera platser har inventeringar och dokumentation av vattenmiljön visat att det även finns höga skyddsvärden under ytan.
Den fauna och flora som hör hemma i skärgårdsmiljön är idag delvis hotad. Hoten utgörs av fritidsbåtar, fritidsbebyggelse och större skogsavverkningar. Även upphört bete och slåtter till följd av att skärgårdens jordbruksföretag läggs ner hotar den biologiska mångfalden. Luft- och vattenföroreningar är andra hot som kan påverka skärgårdens natur.
För dig som besökare
Gryts skärgård är ett omtyckt område för de som har tillgång till båt. I området finns många naturhamnar och andra platser som är väl utnyttjade av friluftslivet. Öarna inom Gryts naturreservat kan endast nås med egen båt.
Från utsiktspunkten Gubbö kupa kan du blicka ut över stora delar av Gryts skärgård.
Torrdass och soptunnor finns på flera platser i Gryts skärgård, bland annat på Gubbön, Gubbö Långholm, Ytterö samt Innerö.
I södra delen av Torrön finns två rastplatser med eldstäder. En vandringsled går mellan de båda rastplatserna. Leden är drygt 1 kilometer lång och är markerad med orange färg.
Du befinner dig i en unik skärgårdsmiljö. Många av skärgårdens öar betas med får och nötkreatur. Öar och mindre skär är barnkammare för fåglar och andra djur – respektera det koppeltvång som gäller. Hundar kan störa både betesdjur och det vilda djurlivet. Tack för att du grillar med försiktighet och tar med skräpet till en sopstation.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Under perioden 1 april till 31 juli är det förbjudet att vistas i vissa delar av reservatet på grund av fågelskydd. Var fågelskyddsområdena ligger kan du se på den här länken till Naturvårdsverkets digitala karta skyddad natur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Här nedan kan du läsa vilka fler regler som gäller för besökare i Gryts naturreservat. Reglerna är tagna ur besluten från år 1969, 1970, 1972 och 1974 men skrivna på ett förenklat språk.
Dessa regler gäller i hela naturreservatet:
- Du får inte skada fast naturföremål eller ytbildning, till exempel berg och mark.
- Du får inte störa djurlivet genom att till exempel gå nära fåglars och däggdjurs bon.
- Du måste hålla dina husdjur i koppel.
- Du får inte spela musik eller ljud på ett störande sätt.
På ön Ytterö med omgivande småöar gäller dessutom:
- Du får inte flytta på stenar på öarna.
- Du får inte plocka växter.
- Du får inte flytta eller skada döda träd.
- Du får inte tälta utan markägarens tillstånd.
- Du får inte göra upp eld.
På Innerö med omgivande småöar gäller dessutom:
- Du får inte göra upp eld.
- Du får inte plocka eller gräva upp växter.
- Du får inte skada döda träd.
- Du får inte tälta eller förtöja båt mer än en natt.
På den del av reservatet som ligger intill Fångö gäller dessutom:
- Du får inte tälta eller förtöja båt mer än en natt.
Serviceinformation
Fakta
Storlek: 435,3 hektar
Skyddsår: 1963
Kommun: Valdemarsvik
Markägare: Naturvårdsverket, Svenska naturskyddsföreningen, och privat
Förvaltare: Länsstyrelsen Östergötland och markägare i samråd.
Hitta hit
Kontakt
Enheten för skötsel av skyddad natur
Telefon 010-223 50 00