Korsnäs naturreservat
De vackra vyerna kring Korsnäs avlöser varandra. Här finns en mosaik av olika naturmiljöer att upptäcka i ett gammalt kulturlandskap. Du kan strosa runt i den gamla tallskogen i jakt på svamp eller spana ut över de öppna betesmarkerna med havsutsikt i bakgrunden. Har du tur kan du få se både havsöring och läderbagge.
På några av de gamla lindarna växer den sällsynta lunglaven och på de äldre ekarna kan man hitta gulpudrad spiklav och gul dropplav. Känner du lukten av persika? Då kan det vara läderbaggen som befinner sig i din närhet. En stor skalbagge som lever i gamla hålträd och avger persikodoftande feromon för att locka till sig en hona.
För den som inte räds att bli blöt om fötterna kan man följa Passdalsåns ringlande lopp upp genom ravinen som omsluter ån. Under våren står blåsipporna i backen som senare under sommaren förvandlas till en tätt djungel av hasselbuskar och lövträd. Besökaren som kommer hit under hösten kan med lite tur upptäcka havsöringen simma upp genom ån i sin färd att hitta en lämplig partner och lekplats. Ett häpnadsväckande skådespel som är väl värt resan.
För dig som besökare
I Korsnäs naturreservat finns ännu ingen parkering eller andra anordningar för dig som besökare. Men du är välkommen att besöka området efter egen förmåga.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Detta är ett förenklat utdrag ur beslutet från 2023 som beskriver vilka regler som gäller för besökare i Korsnäs naturreservat:
- Du får inte skada sten, berg och mark genom att borra, spränga, gräva, rista, hacka, måla eller liknande.
- Du får inte samla ved, fälla träd eller på annat sätt skada levande eller döda träd
och buskar. - Du får inte störa eller skada djurlivet.
- Du får inte plocka mossor, lavar eller sådana svampar som växer på träd och ved.
- Du får inte köra motordriven farkost snabbare än 5 knop inom ett vattenområde som är markerat i karta i bilaga 1 i reservatsbeslutet.
- Du behöver särskilt tillstånd från Länsstyrelsen för att få anordna tävlingar eller läger med fler än 100 deltagare.
- Du behöver särskilt tillstånd från Länsstyrelsen för att få utföra studie som kan leda till negativ påverkan på växter eller djur.
Fakta
Storlek: 82,7 hektar
Skyddsår: 2023
Kommun: Söderköping
Markägare: Linköpings stifts prästlönefond
Förvaltare: Länsstyrelsen Östergötland
Hitta hit
Kontakt
Enheten för skötsel av skyddad natur
Telefon 010-223 50 00