Lybergsgnupen
Milsvid utsikt, hisnande branter, vackra klippor med mystiska märken och ett fint vindskydd med eldstad - det är belöningen efter att ha stretat sig upp på toppen av Lybergsgnupen. Tvåhundra meter nedanför dina fötter breder skogar och myrar ut sig, så långt ögat kan nå. Förutom utsikten finns här en värdefull naturskog med sällsynta arter.
Brant uppför till hisnande utsikt
Uppför, uppför. Ibland stenigt, ibland rotigt. Ibland ett träd som ligger tvärs över stigen. Men vyn i gläntorna som man passerar, skvallrar om att man kommer högre och högre upp. Är vi inte framme snart? Helt plötsligt känns två kilometer så långt…
Men så, till slut! Uppe! Och vilken belöning man får! Fantastisk utsikt – man vill gå fram till kanten för att se ännu bättre, ännu längre, men hu vad brant och högt det är! Hur högt är det egentligen?
Välj mellan 100 eller 200 meter uppåt
Om du börjar din vandring vid Öjs-Lyberget befinner du dig på drygt 450 meter över havet. Gnupens topp ligger på 657 meter över havet, alltså nästan 200 meters höjdskillnad! Startar du istället från den västra entrén vid Lybergets fäbod, får du visserligen en längre sträcka att köra på skogsbilväg och en längre sträcka att gå (3 km), men höjdskillnaden är inte lika stor. Lybergets fäbod ligger på drygt 540 meter över havet och du sparar nästan hundra höjdmeter.
Fin utsikt, trevlig rastplats och vida vyer
Uppe på toppen av berget, vid Gnuptjärnarna, möts de två stigarna. Här finns en fin rastplats att sitta ner och vila vid. Men du har kanske inte ro att vila länge, för det är inte långt till toppen – till branten – till utsikten. Och där är det makalöst vackert! Om du inte har sinne för höjdskräck, för då är det en större utmaning. Då kan du hålla dig en bit ifrån kanten, kanske vid vindskyddet och ta en fika.
I klipphällarna vid branten kan du se märkliga märken efter..., Ja, vad då? Kan det vara ett blixtnedslag? Eller issprängning på vintern? Ingen vet med säkerhet. Är du här på våren eller försommaren, kan du norrut se snön på Sälenfjällen långt där borta i horisonten. Åt nordöst ser du Ogsjön och vattendraget Ogan som vackert slingrar sig fram i landskapet.
Är det en dimmig dag, ser du nog ingenting. Men då kanske det känns mysigt med en brasa. Ved bör alltid finnas vid vindskyddet, men se till att släcka ordentligt efter dig och ta med dig ditt skräp hem. Då blir det trevligare för dem som kommer efter. God tur!
Foto i bildspelet: Maria Jons och Anki Alfredéen, Länsstyrelsen i Dalarna.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
I reservatet är det inte tillåtet att...
- skada mark eller geologiska naturföremål,
- skada växande eller döda - stående eller ikullfallna - träd och buskar,
- plocka eller gräva upp blommor, mossor, svampar och lavar,
- elda annat än på anvisad plats,
- tälta,
- fånga eller insamla djur,
- inplantera för området främmande växt- eller djurart,
- köra motordrivet fordon i terrängen.
- klättra i bergsbranten i nordost.
Dispens och tillstånd för skyddad natur
Vill du göra en åtgärd som är förbjuden enligt föreskrifterna, måste du ansöka om dispens eller tillstånd.
Dispens och tillstånd för aktivitet eller åtgärd i skyddat naturområde
Serviceinformation
Fakta
Bildades: 1990
Storlek: 216 ha
Kommun: Malung-Sälen
Förvaltare: Länsstyrelsen
Natura 2000: Ingår i EU-s nätverk av skyddad natur.
Om Natura 2000
Hitta hit
Så här sköts naturreservaten
På Länsstyrelsen i Dalarna arbetar ett tiotal förvaltare med våra drygt 350 naturreservat, från Långfjället i norr till Malingsbo-Kloten i söder.