Karttjänster och geodata

Söker du en karta eller geodata över ett specifikt område? Här har vi samlat Länsstyrelsens karttjänster och WMS-tjänster.

Länsstyrelsen erbjuder kostnadsfria karttjänster för både allmänheten och professionella användare. Karttjänsterna kan du titta på direkt i webben. Vi har även en nationell geodatakatalog där du kan ladda ner rikstäckande och regionala geodata. I katalogen hittar du också våra WMS-tjänster.

Vår geodatakatalog

Licens för öppna data

Licenstypen för Länsstyrelsernas öppna geodata anges i metadata för varje dataset i Geodatakatalogen.

Sammanställningar av data

I vår nationella geodatakatalog kan du kostnadsfritt ladda ner geodata. Här finns både rikstäckande- och regionala geodata från landets 21 länsstyrelser, och information om vilka villkor som gäller för användandet av Länsstyrelsernas geodatamängder. Här hittar du även Länsstyrelsens INSPIRE-data, och länkar till andra myndigheters geodata. 

Länsstyrelsens INSPIRE-data Länk till annan webbplats.

Lista med länkar till andra myndigheters geodata Länk till annan webbplats.

Hjälp att använder Geodatakatalogen

Använd rutan Fritextsökning i övre vänstra hörnet i Geodatakatalogen för att söka fram geodata. Du kan också filtrera sökningen på geografiskt område, ämnesområden, ansvarig organisation eller datum. Geodatakatalogen har en inbyggd hjälpfunktion med manual, som du hittar i menyn uppe till höger i Geodatakatalogen.

Karttjänster i Dalarnas län

Länsstyrelsen i Dalarna tillhandahåller nu webbgis i ny "förpackning". Det är i dagsläget samma innehåll som i tidigare webbgis, men med ett nytt gränssnitt. Gränssnittet hänger ihop med att vi nu använder annan teknik vilken också har det goda med sig att du nu kan använda webbgiset i alla webbläsare på allt från smarta telefoner till datorer.

Planeringsunderlag i Dalarna

I ett webbgis har vi samlat kartlager från de Länsstyrelsens verksamhetsområden samt underlag från andra myndigheter. Till exempel information om olika riksintressen, skyddad natur och fornlämningar. Observera att webbgiset inte gör anspråk på att redovisa alla de allmänna intressen som man behöver ta hänsyn till vid exempelvis översiktsplanering i en kommun. Innehållet kompletteras löpande med ny information.

Planeringsunderlag i Dalarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skoterkarta

Ett annat webbgis som är mer fokuserat på ett tema, visar var det finns extra restriktioner kopplat till körning med snöskoter. Prova vår Skoterkarta.

Skoterkarta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Geodata i Dalarnas län

Vill du ladda ner geodata från Länsstyrelsen i Dalarna så finner du dessa i Geodatakatalogen Länk till annan webbplats. och på sidan Planeringsunderlag. I Geodatakatalogen kan du söka och läsa om de underlag vi tillhandahåller. På sidan Planeringsunderlag kan du ladda ner det vi kallar RUM, samlat i en handfull med zip-filer.

På sidan Planeringsunderlag framgår också länkar till data som är tillgängliga som Web Map Services (WMS).

Våra karttjänster

Länsstyrelserna har många karttjänster som du kan använda direkt på webben.

Användarmanual för Länsstyrelsens karttjänster, pdf Pdf, 3.8 MB.

Kontakta oss

Frågor om riksintressen och nationella data: geodata@lansstyrelsen.se

Teknisk support: lstgissupport@lansstyrelsen.se

Kontakt

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss