Karttjänster och geodata

Söker du en karta eller geodata över ett specifikt område? Här har vi samlat Länsstyrelsens karttjänster och WMS-tjänster.

Länsstyrelsen erbjuder kostnadsfria karttjänster för både allmänheten och professionella användare. Karttjänsterna kan du titta på direkt i webben. Vi har även en nationell geodatakatalog där du kan ladda ner rikstäckande och regionala geodata. I katalogen hittar du också våra WMS-tjänster.

Licens för öppna data

Licenstypen för Länsstyrelsernas öppna geodata anges i metadata för varje dataset i Geodatakatalogen.

Sammanställningar av data

I vår nationella geodatakatalog kan du kostnadsfritt ladda ner geodata. Här finns både rikstäckande- och regionala geodata från landets 21 länsstyrelser, samt information om vilka villkor som gäller för användandet av Länsstyrelsernas geodatamängder. Här hittar du även Länsstyrelsens INSPIRE-data, samt länkar till andra myndigheters geodata. 

Länsstyrelsens INSPIRE-datalänk till annan webbplats

Lista med länkar till andra myndigheters geodatalänk till annan webbplats

Använd sökrutan längst upp till vänster för att enkelt söka fram geodata. Du kan filtrera sökningen på ämnesområden, ansvarig organisation eller datum. Läs mer om hur du använder geodatakatalogen i vår manual.

Användarmanual - sökning i geodatakatalogenPDF

Karttjänster i Dalarnas län

Länsstyrelsen i Dalarna tillhandahåller nu webbgis i ny "förpackning". Det är i dagsläget samma innehåll som i tidigare webbgis, men med ett nytt gränssnitt. Gränssnittet hänger ihop med att vi nu använder annan teknik vilken också har det goda med sig att du nu kan använda webbgiset i alla webbläsare på allt från smarta telefoner till datorer.

Planeringsunderlag i Dalarna

I ett webbgis har vi samlat kartlager från de Länsstyrelsens verksamhetsområden samt underlag från andra myndigheter. Till exempel information om olika riksintressen, skyddad natur och fornlämningar. Observera att webbgiset inte gör anspråk på att redovisa alla de allmänna intressen som man behöver ta hänsyn till vid exempelvis översiktsplanering i en kommun. Innehållet kompletteras löpande med ny information.

Planeringsunderlag i Dalarnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skoterkarta

Ett annat webbgis är mer fokuserat på ett tema och visar var det finns extra restriktioner kopplat till körning med skoter. Prova vår Skoterkarta.

Skoterkartalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vill du ladda ner länsstyrelsen i Dalarnas data så finner du dessa i Geodatakatalogenlänk till annan webbplats

Karttjänster

Länsstyrelserna har många karttjänster som du kan använda direkt på webben. Om du behöver hjälp med att använda karttjänsterna kan du läsa vår manual.

Användarmanual för karttjänster (webbGIS)PDF

WMS-tjänster

Länsstyrelsens WMS-tjänster (WebMapService) följer ISO-standard (19128) och specifikationer i OGC Open Geospatial Consortiumlänk till annan webbplats. Anslut till tjänsterna i exempelvis ditt desktopGIS.

Lista över produkter som fungerar till våra WMS-tjänsterlänk till annan webbplats

Länsstyrelsernas WMS-tjänster i Geodatakatalogenlänk till annan webbplats

Kontakta oss

Frågor om riksintressen och nationella data: geodata@lansstyrelsen.se

Teknisk support: lstgissupport@lansstyrelsen.se

Driftinformation

Här publiceras aktuell driftinformation kring våra karttjänster. Om listan är tom finns ingen aktuell information.

Kontakt