Tandövala
Tandövala har kallats Sveriges sydligaste fjäll. Det är ett höglänt område där växligheten är artfattig. För att vara så långt söderut i landet är Tandövala ett ovanligt opåverkat vildmarksområde som är rikt på upplevelser.
Tandövala är en vard
Fjäll är kanske fel ord att använda när det gäller Tandövala. Mer riktigt är att kalla det en vard - ett högt berg i skogslandet som delvis är kalt, beroende på klimat och skogsbränder.
På Tandövalas topp finns områden med fjällväxter. Här finns flera arter som inte växer längre söderut, som krypljung, ripbär och fjällven. I bäckravinerna växer en artrik ängsgranskog. Den höga luftfuktigheten i skogen gör att det finns mycket av skägg- och tagellavar som hänger från träden.
Många olika djur trivs här, bland annat mård, hermelin, björn, lo, varg och järv. I den äldre barrskogen kan du också få se tjäder, orre, järpe och hackspettar, men också olika rovfåglar och ugglor.
Spår av bränder och gamla fäbodar
På Tandövala finns gamla fäbodar som vittnar om fäboddriften. Spår efter äldre avverkningar finns, men även skogspartier som aldrig avverkats. En annan faktor som påverkat skogen är elden. Rester efter gamla skogsbränder går att se på flera ställen.
Forskning tyder på att trädgränsen i fjällkedjan håller på att flyttas längre upp. Det innebär att de sista öppna topparna på varden inom några år kanske är skogsklädda.
Foton: Länsstyrelsen i Dalarnas län.
Bra att veta
Nyckel till uthyrningsstugan Södra Vardsätern finns i en kodbox. Koden får du när du bokat. Den obokningsbara övernattningsstugan Norra Vardsätern är olåst året om.
Det är dålig mobiltäckning i Tandövala, så planera ditt besök väl.
I källan cirka 20 meter norr om Södra Vardsäterns stuga finns gott vatten att fylla vattenflaskorna med.
Underhåll av leder sker efter främst Gräsbricksleden, men hinder kan finnas även där.
Stadiga kängor rekommenderas då lederna är steniga och blöta.
På vintern kan det ibland finnas ett skoterspår att skida på (motortrafik är förbjuden i reservatet). Men det hänger på om naturförvaltningen har ärenden i reservatet och har kört upp ett spår. Tänk på att det är brant och snörikt, så skidturen kommer att ta längre tid än vad du väntar dig.
Det finns madrasser till bäddarna, men inga kuddar eller täcken.
Fäboddriften är i gång från midsommar till slutet av augusti. Brukarna bor i Södra Vardsätern och vallar getter i området. Tänk på att hålla hundar under uppsikt, och helst kopplade.
Vägar
Det finns flera vägar att välja på att ta sig till naturreservatet. Vanligast är att komma på väg 66 från Malung eller Äppelbo. Då rekommenderar vi att du antingen väljer vägen från Limhedsforsen eller Östra Tandö.
Det går bra att ta sig fram på grusvägarna med vanlig bil om du kör försiktigt. Om du kommer från Värmlandshållet finns flera skogsbilvägar att välja.
På vintern plogas vissa vägar upp, men inte alla. Ofta är vägen mellan Limhedsforsen fram till dammen vid Lusnässjön upplogad.
Parkering
Vid östra ingången till naturreservatet där Gräsbricksleden leder in i området finns en större plan där du kan parkera. Annars saknas parkering och du får försöka parkera efter vägen på lämpligt ställe. Karta över området hittar du längre ned på sidan.
Leder
Genom naturreservatet går Gräsbricksleden. Från den når du både norra och södra Vardsätern (se mer info under sevärdheter).
Gräsbricksleden går tvärs igenom naturresevratet och är cirka 2,5 km från båda hållen fram till fäbodarna. Från västra sidan är det en brant stigande led som är krävande. Från den östra sidan är leden mer plan och går igenom en del våtstråk. Det finns så kallade geomattor utlagda som förstärker lederna över myrarna. Det gör att man inte sjunker igenom. Så håll dig på leden över våtmarkerna.
I naturreservatet finns även en hel del gamla fäbodstigar som är uppmärkta med orange ledmarkering. Du hittar dem inritade på infotavlorna.
Det finns en uppmärkt vinterled som startar strax söder om gräsbricksleden från östra sidan av Tandövala (nedanför parkeringen). Den används av Länsstyrelsen personal för vinterarbete så då och då kan den vara uppkörd med skoter, vilket underlättar om man färdas med skidor. Det är förbjudet annars att köra motordrivet fordon i naturreservatet. Leden går upp till fäbodarna (Södra och norra Vardsätern). Leden är uppmärkt med blå färg och vid ledstart finns en skylt.
Övernattning och tältning
Norra Vardsätern är en öppen övernattningsstuga året om. Det är gratis att övernatta mot att man städar, diskar efter sig och att man plockar med sig sitt skräp. Städredskap etc finns. Stugan består av två rum, ett sovrum med en våningssäng och en kamin. I storstugan finns två sängar med madrasser och en kökssoffa utan madrass. Här finns öppen spis och husgeråd så man kan laga mat osv.
Utanför finns en eldstad med bänkar. Ved finns i ladugården.
Det är tillåtet att tälta i naturreservatet. Många frågar om lämpliga områden, och det finns massor av platser som fungerar bra att tälta på. För den som inte tältar så ofta så kanske gräsmarkerna kring fäbodarna är bäst lämpade.
Södra Vardsätern är en bokningsbar övernattningsstuga, dock ej under sommaren då fäboddriften pågår. Här finns ett sovrum med två våningssängar, kök med kamin, storstuga med en våningssäng och öppen spis. 500 kr/natt kostar den att hyra. Du bokar den här Länk till annan webbplats..
Vid Bockskärstjänen finns ett vindskydd med eldstad. Här saknas ved så tänk på det vid ett eventuellt besök. Man får inte ta ved från naturen. Det finns även ett vindskydd strax efter Gräsbricksleden vid entrén vid östra sidan. Här finns ingen vedgaranti heller.
Sevärdheter
Många besöker Tandövala för att få uppleva vildmarkskänslan, och den hittar man verkligen här. Naturreservatet är ganska stort så man kan vandra här i flera dagar om man vill och uppleva olika saker i området. Naturen är vacker och här finns många olika arter för dem som är intresserade.
På vintern kan man njuta av obruten gnistrande snötäckta vyer. Det gör du bäst på antingen skidor eller snöskor då detta är snörika marker.
Fäbodar
Det har funnit många fäbodar i området, men idag finns bara ett fåtal kvar. Inom naturreservatet finns Norra och Södra Vardsätern. Intill naturreservatet finns Kladdens fäbodar och lite längre bort Tisjölandets fäbodar mfl.
Vattenfall
Efter vägen på östra sidan i södra delen av naturreservatet finns ett litet men ändå mäktigt vattenfall. Här finns en informationstavla för området och en fin plats att njuta av en kopp kaffe.
Utsikter
Trädgränsen har krupit uppåt under de senaste decennierna och gjort att utsikterna från varderna inte är som de varit, men ändå finns det möjlighet att uppleva fina utsiktsplatser. Nära Södra Vardsätern kan man via en markerad led komma upp på Storvarden med mäktig utsikt.
Linnéstenen
Ett besöksmål som är utan led är att besöka det stora flyttblocket som kallas Linnéstenen. Hit behöver du orientera dig fram då det saknas skyltar eller ledmarkeringar. Stenen är en sk höna på ägg. Den kallas så därför att det stora blocket vilar på några mindre stenar. Linnéstenen finns att beskåda på Trångvarden strax norr om Bockskärstjänen.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
I reservatet är det inte tillåtet att...
- skada mark eller geologiska naturföremål,
- skada växande eller döda - stående eller ikullfallna - träd och buskar,
- gräva upp växter eller ta bort mossa och lav, fånga eller insamla djur,
- köra motordrivet fordon i terrängen
- flyga med luftfarkost på lägre höjd än 300 meter samt att landa inom området.
Dispens och tillstånd för skyddad natur
Vill du göra en åtgärd som är förbjuden enligt föreskrifterna, måste du ansöka om dispens eller tillstånd.
Dispens och tillstånd för aktivitet eller åtgärd i skyddat naturområde
Serviceinformation
Fakta
Bildades: 1982
Storlek: 3498 ha
Kommun: Malung-Sälen
Förvaltare: Länsstyrelsen
Natura 2000: Ingår i EU-s nätverk av skyddad natur.
Om Natura 2000
Beskrivningen av områdets Natura 2000-värden går att läsa i skötselplanen nedan.
Hitta hit
Så här sköts naturreservaten
På Länsstyrelsen i Dalarna arbetar ett tiotal förvaltare med våra drygt 350 naturreservat, från Långfjället i norr till Malingsbo-Kloten i söder.