Bispbergs klack
Jätteklacken har ett permanent tillträdesförbud mellan 15 mars - 31 juli. Anledningen är risken för att störa känsliga fåglar. Respektera detta så att inte fåglarnas häckning förstörs! Du får fortfarande gå på den markerade leden förbi Jätteklacken.
Från toppen på Bispbergs klack är utsikten fantastisk. Du ser slätter med bördiga åkrar, gårdar och skogar däremellan. Berget är inte bara speciellt för utsiktens skull. Det är även ett praktexempel på ett sydväxtberg.
Stör inte häckande fåglar
I de otillgängliga stupen trivs sällsynta fåglar. Berget har bland annat varit ett tillhåll för berguven, Dalarnas landskapsdjur. Därför råder ett permanent tillträdesförbud årligen mellan 15 mars–31 juli på vissa delar av berget. Detta för att de störningskänsliga fåglarna ska få häcka ifred i branterna.
Branternas rika och störningskänsliga växt- och djurliv är också orsaken till klättringsförbudet som gäller i stora delar av reservatet.
Alla markerade leder, även de som går alldeles intill det avspärrade området, är tillåtna att vandra på.
Följ områdets regler!
För att inte skada de värden som området är skyddat för har Länsstyrelsen tagit fram några regler som gäller för besökare på plats. Till exempel är det endast är tillåtet att elda i eldstaden vid vindskyddet på Bispbergs klacks topp.
Läs alla regler under "Föreskrifter" nedan.
Jätten på slätten
Som en jätte reser sig berget över det omgivande slättlandskapet. Bergsmassivet består av tre höjder: Jätteklacken, Bispbergs klack och Griggers klack. Högst av de tre är Bispbergs klack, hela 315 meter över havet. Härifrån går det att vid klart väder se ända till hoppbackarna i Falun, till Kupolen i Borlänge och gruvlavarna i Garpenberg. Utsiktsplatsen har varit ett populärt utflyktsmål sedan lång tid tillbaka. Bildspelet ovan är från Jätteklacken och bildspelet nedan är från Bispbergs klack.
Berget lagrar värme
De sydostvända klippväggarna ger lä för kyliga nordanvindar. De massiva bergsbranterna lagrar värme över natten. Lokalklimatet vid berget är därför mildare än i omgivningen och gynnsamt för en rad värmekrävande växter, mossor och lavar. Sådana berg kallas av botanister för "sydväxtberg". Våckelberget, Hykjeberg, Tansvägga och Tvärstupet är andra sydväxtberg i Dalarna.
Vid foten av berget växer ädellövträd som är typiska för sydväxtberg. I reservatet finns också Dalarnas enda och landets nordligaste växtplatser för stenros och backförgätmigej. Stinknäva, getrams och sötvedel är andra värmeälskande växter med nordliga utposter här i området.
Kulturhistoria
Bispbergs klack är inte särskilt omskrivet i äldre litteratur annat än kortfattade skildringar av besök på utsiktspunkten. Klacken var förr ett ännu större turistmål än nu, och det har till och med funnits ett kafé vid toppen.
I sydvästra delen av Jätteklacken finns spår av stenbrytning som skall ha skett på 1910-talet då man tog sten till byggandet av Säters sjukhus. Vid Jätteklackens krön finns en stensättning samt rester av ett gränsröse. Stensättningen är ett gravröse av bronsålderstyp.

Foto: Maria Jons, Länsstyrelsen i Dalarna
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
I reservatet är det inte tillåtet att:
- borra, mejsla, måla eller på annat sätt skada mark, berg, block eller sten,
- skada växande eller döda - stående eller liggande - träd och buskar, plocka eller gräva upp örter, mossor, vedsvampar och lavar,
- elda annat än på anvisad plats,
- tälta,
- fånga eller insamla djur,
- inplantera för området främmande växt- eller djurart,
- framföra motordrivet fordon i terrängen. Undantag skall gälla naturvårdsförvaltare vid tillsyn och förvaltning,
- klättra i bergsbranten vid Griggers klack inom område utmärkt med lodrät rastrering på kartan nedan
- klättra i bergsbranter vid Jätteklacken inom område utmärkt med vågrät rastrering på denna karta
Pdf, 1.4 MB, öppnas i nytt fönster..
Dispens och tillstånd för skyddad natur
Vill du göra en åtgärd som är förbjuden enligt föreskrifterna, måste du ansöka om dispens eller tillstånd.
Serviceinformation
Fakta
Bildades: 1996
Storlek: 54 ha
Kommun: Säter
Förvaltare: Länsstyrelsen
Natura 2000: Ingår i EU-s nätverk av skyddad natur.
Om Natura 2000
Hitta hit
Så här sköts naturreservaten
På Länsstyrelsen i Dalarna arbetar ett tiotal förvaltare med våra drygt 350 naturreservat, från Långfjället i norr till Malingsbo-Kloten i söder.
Kontakt
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.