Risk för skogsbrand i Dalarnas länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Norrviken

Norrviken på Sollerön bjuder på orkidéer, ett rikt fågelliv och utsikt från fågeltornen.

Vad kan du göra här?

Fågellivet är rikt men även om du inte är så intresserad av fåglar är det en upplevelse att titta ut över strandängarna och det mäktiga vassbältet från något av de tre fågeltornen i området. Mellan fågeltornen går en led som du kan vandra. Leden går mestadels inne i skogen på relativt torr mark men det finns några blötare partier. Du bör därför ha skor som är lämpade för det. Leden är platt och mestadels lättvandrad men lämpar sig inte för barnvagn.

På morgonen är det östra fågeltornet att rekommendera för att undvika motljus. Framåt kvällen är ljusförhållandena bättre från de två andra tornen.

Vad gör platsen unik?

Norrviken är en av Dalarnas främsta fågellokaler. Från områdets tre fågeltorn har du bra utsikt över vasshav och strandängar. I vassarna lever flera arter som vanligtvis håller till längre söderut, som den sällsynta vattenrallen. Den lever ett undanskymt liv men kommer plötsligt med högljudda, grislika grymtningar. Över strandängarna visar tofsvipor och enkelbeckasiner upp sina akrobatiska flygkonster om våren samtidigt som storspovens karaktäristiska drillande hörs.

I midsommartid blommar ängsnycklar i tusental på Norrvikens strandängar. Orkidéerna har sällskap av typiska ängsväxter som ormrot, prästkrage, ängsstarr och axag. De vittnar om att marken innehåller kalk och har hållits öppen under lång tid.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Området är utpekat i EU:s nätverk för värdefulla naturaområden Natura 2000. För dig som besökare till Norrviken finns inga särskilda föreskrifter men som vanligt gäller förstås att du inte ska störa eller förstöra.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förUtsiktstorn/fågeltorn Utsiktstorn/fågeltorn
  • Ikon förVandringsled Vandringsled

Fakta

Storlek: Cirka 105 ha
Kommun: Mora
Förvaltare: Länsstyrelsen
Natura 2000: Utpekat som Natura 2000-område. Bevarandeplanen fastställd 2016.

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss