Långhedsberg

Långhedsberget ligger i södra änden av Solleröskogen, tre kilometer norr om sjön Stor-Flaten. Det här naturreservatet består egentligen av tre delar.
Naturreservatet är uppdelat i tre separata delar: ett på Långhedsbergets sydvästsluttning, ett område cirka en kilometer väster om berget som sluttar ned mot Bjurtjärnarna samt ett område cirka en kilometer söder om berget i närheten av Skärsjön. I alla delområden växer en tallskog som har präglats av upprepade bränder . Träden är mellan 125 till 225 år gamla, några ännu äldre. Det finns gott om döda träd i olika storlekar och stadier av nedbrytning. Allt detta är troligen anledningen till att man här har funnit många hotade arter. Till exempel kan blanksvart spiklav och skrovlig flatbagge nämnas. Reservatet ligger i anslutning till vattendraget Noret.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Inom reservatet är det inte tillåtet att:
- skada växande eller döda – stående eller omkullfallna – träd, stubbar och buskar, med undantag för insamling av löst liggande, mindre, torra grenar och kvistar i syfte att göra upp eld,
- framföra motordrivet fordon.
Tillstånd krävs för att:
- gräva upp växter, plocka mossor, lavar och vedlevande svampar eller samla in djur (tex insekter).
Dispens och tillstånd för skyddad natur
Vill du göra en åtgärd som är förbjuden enligt föreskrifterna, måste du ansöka om dispens eller tillstånd.
Fakta
Bildades: 2018
Storlek: 72 ha
Kommun: Mora
Förvaltare: Länsstyrelsen
Natura 2000: Ingår i EU-s nätverk av skyddad natur.
Om Natura 2000
Beskrivningen av områdets Natura 2000-värden går att läsa i skötselplanen nedan.
Hitta hit
Obs! Nybildat reservat svårt att hitta till!
Nybildade reservat kan vara svåra att hitta ut till. Det tar åtminstone ett år innan vägvisare, gränsmarkering, informationsskylt samt eventuell parkeringsplats är på plats. Vill du vara säker på att hitta rätt, kontakta gärna oss innan!
Så här sköts naturreservaten
På Länsstyrelsen i Dalarna arbetar ett tiotal förvaltare med våra drygt 350 naturreservat, från Långfjället i norr till Malingsbo-Kloten i söder.