Tönderberget
På Tönderbergets nordostsluttning hittar vi denna fina gamla naturskog. Här härskar tallarna på mestadels mager mark. Här finns gamla träd, ovanliga arter och spår efter gamla tiders skogsbränder.
Träd med anor och ovanliga arter
Skogen har i detta område skonats från det moderna skogsbruket, och vissa träd uppvisar en anmärkningsvärd ålder. Det äldsta trädet som åldersbestämts var 283 år gammalt. Det grodde alltså ungefär samtidigt som Carl von Linné var på sina botaniska exkursioner i Dalarna! De gamla träden och den rikliga mängden med döda träd, stående och liggande, skapar död ved och viktiga livsmiljöer åt många skyddsvärda arter av lavar, insekter, mossor och svampar. I reservatet har till exempel de ovanliga arterna fläckporing och gräddporing hittats.
Spår efter forna skogsbränder – och planer på nya
I många av stubbarna i området och i några levande träd kan man se skador efter forna tiders skogsbränder. Förr i tiden var skogsbränder vanliga. En genomsnittlig skog brann ungefär var 30:e år. Denna naturliga störning i landskapet är en förutsättning för många arters fortlevnad, vilka missgynnats i modern tid av att flesta skogsbränder släcks snabbt. Länsstyrelsen planerar att återintroducera naturlig branddynamik inom stora delar av reservatet genom kontrollerade naturvårdsbränningar.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Inom reservatet är det inte tillåtet att...
- skada växande eller döda – stående eller omkullfallna – träd, stubbar och buskar, med undantag för insamling av löst liggande, mindre, torra grenar och kvistar i syfte att göra upp eld.
- framföra motordrivet fordon i terrängen på barmark.
Vidare är det förbjudet att utan länsstyrelsens tillstånd:
- gräva upp växter, plocka mossor, lavar och vedlevande svampar eller samla in djur (t.ex. insekter).
Dispens och tillstånd för skyddad natur
Vill du göra en åtgärd som är förbjuden enligt föreskrifterna, måste du ansöka om dispens eller tillstånd.
Dispens och tillstånd för aktivitet eller åtgärd i skyddat naturområde
Fakta
Bildades: 2019
Storlek: 69 ha
Kommun: Vansbro
Förvaltare: Länsstyrelsen
Hitta hit
Obs! Nybildat reservat svårt att hitta till!
Nybildade reservat kan vara svåra att hitta ut till. Det tar åtminstone ett år innan vägvisare, gränsmarkering, informationsskylt samt eventuell parkeringsplats är på plats. Vill du vara säker på att hitta rätt, kontakta gärna oss innan!
Så här sköts naturreservaten
På Länsstyrelsen i Dalarna arbetar ett tiotal förvaltare med våra drygt 350 naturreservat, från Långfjället i norr till Malingsbo-Kloten i söder.