Aktuella varningsmeddelanden i Dalarnas länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Världsarvet Falun

År 2001 skrevs Falun in på FN-organet Unescos Världsarvslista. Det betyder att gruvan och det industrihistoriska landskapet kring Stora Kopparberg och Falun på ett unikt sätt vittnar om jordens och människans historia. Som världsarv är Falun därför så betydelsefullt att det ska bevaras för all framtid.

Två personer i orangea skyddskläder går ner för en trappa ner i Falu gruva. 

Stora stöten i Falu gruva är ett spektakulärt och intressant besöksmål. Foto: Ulf Palm

Unescos motivering

"Det historiska industrilandskapet kring Stora Kopparberget och Falun utgör ett av de främsta områdena för gruvhantering och metallproduktion. Gruvdriften upphörde vid 1900-talets slut, men har genom många århundraden haft ett starkt inflytande på teknisk, ekonomisk, social och politisk utveckling i Sverige och Europa."

Länsstyrelsen hjälper till att skydda Världsarvet Falun

I Sverige är det svenska staten som har ansvar för landets världsarv. Som länets företrädare för staten, är Länsstyrelsen därför en viktig part för att skydda Världsarvet Falun. Tillsammans med Falu kommun, Dalarnas museum, Stiftelsen Stora Kopparberget, Visit Dalarna, Högskolan Dalarna och Världsarvet Faluns Vänförening bildar Länsstyrelsen också Världsarvsrådet som ska verka för Världsarvet Faluns vård, bevarande och utveckling.

Två kulturreservat ingår i Världsarvet Falun

I Dalarna finns två kulturreservat: Kvarnstensbrottet i Östra Utsjö, Malung och Stabergs bergsmansgård som ingår i Världsarvet Falun. Mer information om kulturreservaten hittar du under våra samlade kulturmiljöer:

Kvarstensbrottet i Östra Utsjö, Malung Länk till annan webbplats.

Stabergs bergsmansgård, Falun Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss