Styggforsen

Styggforsen är kanske ett av länets roligaste och vackraste reservat att besöka. Här finns en intressant geologi med branta klippor, vacker utsikt, spännande växtlighet och ett högt vattenfall. Vi vill uppmärksamma dig på att trappor och leder inte underhålls under vintern och är hala vid regn!

För att vara så litet, rymmer detta område mycket. Här finns ett sommaröppet café, vandringsled, hisnande stup, forsande vattenfall och vackra vyer.

Floran är mycket speciell och geologin spännande. Här finns spår efter ett vattenkraftverk, ett tegelbruk, skvaltkvarnar och tillverkning av slipstenar. Du får veta mer längs naturstigen.

Sommaren 2020 blev reservatet dubbelt så stort, en utökning med cirka 18 hektar. Utökningen är främst äldre granskog vars naturvärdena kan sprida sig och leva vidare i området.

Tillgängligt för rullstolar och barn

I hela Styggforsen har vi tänkt lite extra på dem som inte kan gå, och på små barn som springer runt. Den som bara har möjlighet att ta sig fram med hjul kan göra det längs en 300 meter lång grusad led som leder fram till Getryggen nedanför vattenfallet. Efter 150 meter passerar du en grillplats.

Leden börjar brant nedför. Sitter du i rullstol behöver du troligtvis hjälp. Efter 100 meter delar sig leden i en 700 meter lång kuperad vandringsslinga, som via trappor går förbi ovansidan av vattenfallet och leder besökaren till alla sevärda delar i reservatet. Vid branterna finns ett skyddande staket. Trots detta är det viktigt att barn och hundar hålls under uppsikt.

I reservatet finns iordningställda grillplatser med sittbänkar. Om du tänker grilla är det dessa platser du ska använda, eftersom det inte är tillåtet att göra upp eld på annan plats i reservatet. Vid parkeringen finns ett sommaröppet café, rastplats och toalett.

Fukt och kalk ger en rik flora

Har du hört talas om svamparna bullspindling, rynkskinn eller flattoppad klubbsvamp? Det är roliga namn på väldigt sällsynta svampar, som växer i skogarna runt Styggforsen. Här finns också många spännande blommor och mossor, som trivs här tack vare hög luftfuktighet och markens innehåll av kalk. Orkidéerna purpurknipprot och spindelblomster kan du också hitta.

Även den färggranna busken tibast finns att beskåda. Den är lätt att känna igen på de vaniljdoftande och rosalila blommorna, som växer på bar kvist innan de smala bladen har kommit. Senare på sommaren är de klarröda bären mogna. Det latinska artnamnet mezereum kommer troligen från det arabiskt-persiska ordet mazeriyn (döda) och syftar på växtens giftighet. Så ät inte bären!

Spår från meteoritnedslag

Ett meteoritnedslag och en mäktig isälv ligger bakom Styggforsens unika geologi och säregna natur. Meteoriten som slog ner för 377 miljoner år sedan är orsaken till områdets speciella berggrund. Berggrunden blottades långt senare då isälven svarvade fram den djupa ravinen.

Vid Getryggen syns effekterna av det kraftiga meteoritnedslaget extra tydligt. Siljansringens kalk- och sandstenslagren bildades på havets botten för 100-tals miljoner år sedan, och när meteoriten slog ned vändes helt enkelt berglagren 90 grader åt sidan.

Dramatisk natur

Den dramatiska naturen har satt fantasin i rörelse under alla tider. Många sagor och sägner handlar om tomtar och troll. Namnet Styggforsen lär komma från "styggmannen", ett annat namn för djävulen… I området finns skyltar, på vilka du kan läsa om tomtarna som mjölnaren såg, om tjuvarnas tillhåll i grottan, om fogdeklippan och vad man ska göra för att undvika att den rasar…

Parkering

Vid entrén finns en parkeringsplats med plats för ett 30-tal bilar och några bussar. Under högsäsong i juni-augusti blir parkeringen fullbelagd mitt på dagen.

Vintertid plogas vägen endast fram till platsen där backen ned mot parkeringen börjar. Den branta backen ned mot parkeringen kan vara mycket hal på hösten och våren. Åk inte ned till parkeringen om du inte är säker på att du kan köra upp bilen igen.

Kaffestuga

Kaffestugan hålls öppen från mitten av juni till mitten av augusti. Här kan du köpa fika, glass och enklare maträtter.

Toalett

WC finns på kortsidan av kaffestugan och är öppen från den 1 maj till i början av oktober. Under sommarmånaderna kan vattentillgången vara så dålig att vi hänvisar till utedass.

Trappor och leder underhålls ej på vintern!

Tänk på att trapporna kan bli mycket hala när det blir snö och minusgrader. Det gäller även när det har regnat.  Om du vill undvika trapporna kan du istället gå vänstervarvet mot Getryggen och se fallet på håll.

Trappa med skyddsnät på brant klippa

Det finns höga klippor och branter som kan vara farliga i Styggforsen. På de flesta platser finns det dock ordentligt med skyddsnät så att hundar och ungar inte ska fara illa. Håll dem dock alltid under uppsikt! Foto: Henny Sahlin, Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

I reservatet är det inte tillåtet att...

 • skada växande eller döda, stående eller omkullfallna, träd, stubbar och buskar,
 • göra upp eld på annan än iordningställd eldplats,
 • framföra motordrivet fordon i terrängen oavsett om marken är bar eller snötäckt

Det är inte heller tillåtet utan Länsstyrelsens tillstånd att...

 • insamla sten ur berggrund eller löst liggande material,
 • gräva upp växter, plocka mossor, lavar, vedlevande svampar eller samla in djur,
 • genomföra eller bedriva tävlingar, lägerverksamhet och andra större eller återkommande organiserade arrangemang.
 • rida eller cykla utanför den asfalterade väg som leder in i reservatet.

Dispens och tillstånd för skyddad natur

Vill du göra en åtgärd som är förbjuden enligt föreskrifterna, måste du ansöka om dispens eller tillstånd.

Dispens och tillstånd för aktivitet eller åtgärd i skyddat naturområde

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

 • Ikon förRastplats Rastplats
 • Ikon förServering Servering
 • Ikon förTillgänglighet Tillgänglighet
 • Ikon förToalett Toalett
 • Ikon förVandringsled Vandringsled

Fakta

Bildades: 1979, utökades 2020
Storlek: 31 ha
Kommun: Rättvik
Förvaltare: Länsstyrelsen
Natura 2000: Ingår i EU:s nätverk av skyddad natur.
Om Natura 2000

Hitta hit

Så här sköts naturreservaten

På Länsstyrelsen i Dalarna arbetar ett tiotal förvaltare med våra drygt 350 naturreservat, från Långfjället i norr till Malingsbo-Kloten i söder.

Kontakt

Naturförvaltning, Länsstyrelsen i Dalarnas län

Telefon växel: 010-225 00 00

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss