Vattholmsskären

Foto: Leksands kommun
Vattholmsskärens naturreservat består av fyra små kobbar som sticker upp ur Siljans vatten. Här häckar trutar och tärnor och skären är därför viktiga att skydda. Men det har också ett stort värde som barnkammare åt fisken i sjön.
Väldigt små öar skapade av isen
Vattholmsskären är ett grund i Siljan som består av grus i olika fraktioner. Materialet har transporterats hit med hjälp av inlandsisen och utgör i dag en relativt stationär och stabil massa.
Fågel och fisk gillar skären
Vattholmsskärens främsta biologiska värden är som fågellokal. Förutom att de är viktiga som häckningsplats för fågellivet, är skären också en bra rastplats för främst olika fågelarter som normalt tyr sig till mer marina miljöer. Här har man sett både storskarv, havsörn, strandskata, kustsnäppa och roskarl. Området är också särskilt viktig som reproduktionslokal för fisken i Siljan.
Förr förekom flottning av virke
Vattholmsskären, samt den intilliggande Vaverön, var tidigare värdefulla platser främst för den flottningsverksamhet som upphörde på 1970-talet. Vaverön var övernattningsplats för flottningspersonalen och utgjorde ett fundament för de flottningsbåtar som drog in virket över sjön.
Föreskrifter
- landstiga på skären från och med 1 april till 15 augusti
Dispens och tillstånd för skyddad natur
Vill du göra en åtgärd som är förbjuden enligt föreskrifterna, måste du ansöka om dispens eller tillstånd.
Serviceinformation
Kontakt
Fakta
Bildades: 2017 av Leksands kommun
Storlek: 40 ha
Kommun: Leksand
Förvaltare: Leksand
Detta är ett kommunalt beslutat reservat och sköts således av kommunen. Därför kan informationen på denna sida vara ofullständig. För frågor, aktuell information och eventuella synpunkter, kontakta kommunen.
kommun@leksand.se
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.