Stenbäcken

Foto: Sandra Thunander
Naturreservatet Stenbäcken i södra Kilsbergen är ett gammalt Kilsbergstorp som i dag drivs som friluftsgård. Hit kommer varje år mängder av skolungdomar, som får uppleva stillheten och naturen i Kilsbergen.
Region Örebro län sköter reservatet
Naturreservatet Dovrasjödalen förvaltas av Region Örebro län. Det innebär att det är Region Örebro län som sköter anordningar som stigar, vindskydd, rastplatser, information m m i naturreservatet. Har ni frågor eller önskar felanmäla anordningar i reservatet, kontakta:
Region Örebro län
Felanmälan: 019-602 10 00
Stenbäckens gård
Gården Stenbäcken nämns första gången redan år 1660, som en av fyra gårdar som tillverkade järn i Ribbohyttan. Lämningarna efter en äldre hytta strax söder om Stenbäcken talar för att människor kan ha bott och brukat marken ännu tidigare. Förutom järntillverkning drev gården också ett jordbruk, med åkermark och omfattande ängsmarker för höskörd. Det gick åt mycket vinterfoder till alla dragdjur inom bergsbruket. Sedan jordbruket lagts ner har gården använts som friluftsgård.
Lillsjön - en klar badsjö
Lillsjön är en naturligt näringsfattig sjö med klart vatten. Växtligheten är sparsam både i och utmed stränderna. Här finns notblomster, en typisk art för näringsfattiga sjöar. På upp till 1,5 meter djupt vatten blommar den strax ovanför ytan, dess vita blommor bärs upp av en stjälk från en bladrosett på bottnen. Sjön kantas på flera ställen av långgrunda sandstränder och här och var även av kala och mjukt avslipade granithällar. Förr var sjön dämd för att kunna reglera mängden vatten som släpptes på nedströms till Lillsjöbäckens hyttor och kvarnar. Regleringsdammen finns kvar men sjön regleras inte längre aktivt.
Öring och flodpärlmusslor i Lillsjöbäcken
Lillsjöbäcken är känd för sin naturliga öringstam. I dess klara vatten med sandbotten trivs även flodpärlmusslan. Visste du att en flodpärlmussla kan bli hela 200 år gammal? Den är fridlyst och det betyder att man inte ens får lyfta upp den. Har du tur kan du även få se en bäver dyka ner i bäckens vatten, eller få syn på en av de strömstarar som häckar här i närheten. Nedströms finns lämningar efter äldre tiders kvarnar och hyttor, men inom reservatet består bäcken främst av forsar och lugnvatten.
Skogen och betesmarken
Jorden i området är betydligt näringsrikare än i övriga Kilsbergen. Här trivs många växter, som blåsippa, svinrot och ormrot, men också olika lövträd som alm, lönn, rönn, hassel och hägg. Merparten av skogen i reservatet består av unga träd. Här och var finns äldre träd, både i skogen och betesmarken. För att gynna lövträden röjer vi bort eller ringbarkar granar, som annars tränger undan mer ljuskrävande lövträd och buskar. Döda träd låter vi ligga kvar i skogsmarken och får snart nytt liv, då ett myller av smådjur, växter och svampar flyttar in. Delar av de gamla åkrarna och ängarna hålls idag öppna genom bete. Där finns det gott om blommande örter och småkryp som fjärilar.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
I naturreservatet är det förbjudet att:
- plocka blommor eller på annat sätt skada växtligheten
- ta med okopplad hund
- göra upp eld annat än på anvisad plats
- tälta annat än på anvisad plats
- köra eller ställa upp motorfordon annat än på särskilt anvisade vägar och platser
- köra motorbåt
- rida
- sätta upp tavla, plakat, affisch, skylt eller liknande
- på ett störande sätt använda radio, band- eller cd-spelare
Serviceinformation
Fakta
Kommun: Lekeberg
Bildat år: 1993
Areal: 42 hektar
Reservatsbildare: Länsstyrelsen
Markägare: Region Örebro län
Förvaltare: Region Örebro län
Hitta hit
Från Karlskoga via E18: Tag avfart åt höger vid vägskylt mot Stenbäcken, skyltat resten av vägen. Från Örebro via E18: Tag avfart mot Lekhyttan. Efter Lekhyttan tag höger mot Mullhyttan och tag av mot Ribbohyttan, följ skyltning mot Stenbäcken.
NATURliga möjligheter - företagens guide till naturreservaten
